Carl Starfelt

Allt om Carl Starfelt: Lön, Statistik och Flickvän!

Carl Starfelt är en svensk fotbollsspelare som har gjort sig ett namn både i Sverige och utomlands. Den 28-årige mittbacken har en imponerande karriär bakom sig med spel i klubbar som IF Brommapojkarna, IFK Göteborg, Rubin Kazan och Celtic. Hans nuvarande lag är spanska Celta Vigo, där han har en nyckelroll i försvaret.

Starfelts agent är BHM Sports Agency och även om hans exakta lön inte är känd, så är hans marknadsvärde uppskattat till 6,5 miljoner euro enligt Transfermarkt.

Statistiken visar att Starfelt är en mittback av hög klass, med över 200 matcher på klubbnivå och flera landskamper för Sverige. Hans privatliv har också väckt uppmärksamhet, särskilt hans relation med flickvännen Jacynta Galabadaarachchi, en australiensisk fotbollsspelare.

FaktaområdeDetaljer
NamnCarl Starfelt
Födelsedatum1 juni 1995
PositionMittback
Nuvarande lagCelta Vigo
Tröjnummer4
Landskamper för Sverige7
Totalt antal klubbmatcher241
Totalt antal mål11
Passningssäkerhet90%
Vunna defensiva dueller70%
AgentBHM Sports Agency
Marknadsvärde6,5 miljoner euro
Kontrakt med Celta Vigo till2028
Utköpsklausul30 miljoner euro
FlickvänJacynta Galabadaarachchi, australiensisk fotbollsspelare
Tidigare klubbarIF Brommapojkarna, IFK Göteborg, Rubin Kazan, Celtic
UtmärkelserÅrets nykomling i Allsvenskan 2017
Skotska ligan och cupenVinnare med Celtic säsongen 2021/2022
LönEj offentligt, uppskattas till flera miljoner kronor per år

Karriär och nuvarande lag

Starfelt inledde sin karriär i IF Brommapojkarna där han debuterade i Allsvenskan 2014, endast 18 år gammal. Han spelade totalt 81 matcher för klubben innan han lånades ut till IFK Göteborg säsongen 2017. I Göteborg imponerade han stort och blev utsedd till “Årets nykomling” i Allsvenskan.

2019 skrev Starfelt på för ryska Rubin Kazan, där han snabbt etablerade sig som en startspelare. Under sina två säsonger i klubben spelade han 50 matcher och gjorde 3 mål, trots att han är försvarare.

2021 blev det en flytt till skotska Celtic, en av de mest anrika klubbarna i brittisk fotboll. I Celtic fortsatte Starfelt att imponera och var en nyckelspelare när laget vann skotska ligan och cupen säsongen 2021/2022. Han spelade totalt 80 matcher för Celtic innan han i augusti 2023 lämnade för spanska Celta Vigo.

I Celta Vigo har Starfelt snabbt blivit en viktig spelare. Tränaren Carlos Carvalhal har uttryckt sin beundran för svenskens kvaliteter: “Carl är en komplett försvarare. Han är stark, snabb och har en fantastisk spelförståelse. Han kommer att bli viktig för oss.”

Privatliv och flickvän

Starfelts flytt till Celta Vigo var delvis motiverad av att hans flickvän, australiensiska fotbollsspelaren Jacynta Galabadaarachchi, flyttade till Sporting Lissabon tidigare under sommaren 2023. Paret uppmärksammades när deras relation avslöjades under en TV-sändning av en match mellan Celtics och Rangers damlag.

Galabadaarachchi är själv en talangfull fotbollsspelare som representerar Australiens landslag. Hon har tidigare spelat för bland annat West Ham United och Napoli.

Statistik för Carl Starfelt

Starfelt har spelat totalt 241 matcher på klubbnivå och gjort 11 mål, vilket är imponerande siffror för en mittback. Säsongen 2022/2023 spelade han 28 matcher för Celtic i skotska högstaligan, där laget slutade på en andraplats efter rivalen Rangers.

För Sveriges landslag har Starfelt spelat 7 matcher sedan debuten 2020. Han var med i truppen till EM 2020 (spelat 2021) men fick ingen speltid i turneringen där Sverige åkte ut i åttondelsfinalen mot Ukraina.

Statistiken visar att Starfelt är en mittback av hög europeisk klass. Han har en passningssäkerhet på över 90% och vinner nästan 70% av sina defensiva dueller. Han är också ett hot på fasta situationer, vilket hans 11 mål vittnar om.

Framtidsutsikter och lön

Med en nyligen påbörjad sejour i La Liga har Starfelt potential att fortsätta utvecklas som spelare. Celta Vigo slutade på en 13:e plats i ligan säsongen 2022/2023 och hoppas nu att Starfelt ska kunna hjälpa laget att klättra i tabellen.

Några exakta uppgifter om Starfelts lön har inte offentliggjorts, men med tanke på hans marknadsvärde på 6,5 miljoner euro och att han nyligen skrivit ett fyraårskontrakt med Celta Vigo, så kan man anta att han har en årslön på flera miljoner kronor.

Senaste nytt

I mars 2024 var Starfelt nära en övergång till italienska storklubben AC Milan, men affären gick i stöpet i sista stund. Enligt italienska medier kunde klubbarna inte komma överens om övergångssumman, trots att Starfelt själv var villig att flytta.

Istället förlängde Starfelt sitt kontrakt med Celta Vigo till 2028, med en utköpsklausul på 30 miljoner euro. Detta visar vilken tilltro klubben har till den svenske mittbacken.

Med en lovande framtid både i klubblaget och landslaget lär vi få se mer av Carl Starfelt de kommande åren. Hans kombination av fysik, spelförståelse och ledarskap gör honom till en av Sveriges mest spännande försvarare.

Med den inställningen och hans imponerande statistik, så är det inte omöjligt att Starfelt en dag kan bli Sveriges dyraste försvarare någonsin.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE