elin rubensson
Bild: Agência Brasília, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Elin Rubensson: Familj, Skador och Lön – Allt om Stjärnans Liv!

Elin Rubensson är en framgångsrik svensk fotbollsspelare som för närvarande spelar som mittfältare för BK Häcken i Damallsvenskan. Den 30-åriga Rubensson har haft en imponerande karriär, både på klubb- och landslagsnivå.

Familjen är viktig för Elin. Hon är gift med sin partner (make) Filip Stenström, som också är en före detta fotbollsspelare. Paret gifte sig 2018 och Filip tog Elins efternamn, ett ovanligt men fint tecken på deras kärlek och engagemang. 2020 välkomnade de sin son Frans till världen, vilket gjorde Elin till en stolt fotbollsmamma.

Tyvärr drabbades Elin av en huvudskada i september 2019 under en ligamatch mot Vittsjö GIK. Skadan höll henne borta från spel en tid. Men med stöd från familj, lagkamrater och BK Häckens medicinska team har hon kämpat sig tillbaka.

Elin har en nära relation till sin familj, inklusive sina syskon. Deras stöd har varit ovärderligt under hennes resa som elitidrottare och nu även som mamma. Trots utmaningarna med skador och att balansera karriär och familjeliv fortsätter Elin att vara en nyckelspelare för både BK Häcken och det svenska landslaget.

KategoriFakta
PartnerGift med Filip Stenström, som tog hennes efternamn vid giftermålet
FamiljHar en son som heter Frans, född i december 2020
SyskonHar en syster som heter Cajsa, som också spelat i FC Rosengård
SkadorÅdrog sig en bristning i låret i oktober 2023 och missade resten av säsongen. Tveksam till spel mot Bosnien i februari 2024 på grund av skada
Nuvarande lagSpelar för BK Häcken sedan 2020
ÖvergångNära en övergång till Houston Dash i NWSL enligt rykten i februari 2024
LandslagsmeriterTog VM-brons med Sverige 2019. Över 80 landskamper sedan debuten 2012

Karriär och prestationer

Elin Rubensson inledde sin fotbollskarriär i unga år och visade tidigt prov på stor talang. Under ungdomsåren representerade hon Stattena IF och blev uttagen till F19-landslaget.

2011 gick Rubensson till Malmö FF där hon snabbt etablerade sig som en nyckelspelare. Med Malmö vann hon SM-guld 2011 och 2013. Säsongen 2013 utsågs Rubensson till “Årets mittfältare” i Damallsvenskan.

2014 värvades Rubensson av Kopparbergs/Göteborg FC. Där fortsatte framgångarna med SM-guld 2020 och seger i Svenska Cupen 2019. Rubensson har gjort över 150 matcher och 50 mål för Göteborg.

På landslagsnivå debuterade Rubensson för A-landslaget 2012. Hon har deltagit i tre EM-turneringar (2013, 2017, 2022) och två VM (2015, 2019). I VM 2019 var Rubensson en av Sveriges bästa spelare när laget tog brons.

Totalt har Rubensson gjort 96 A-landskamper och 13 mål för Sverige. Hon har blivit Diamantbollenvinnare, utsetts till Årets mittfältare i Damallsvenskan tre gånger och tagit plats i “Årets lag” vid flera tillfällen.

Efter EM-succén 2022 skrev Rubensson på för amerikanska Houston Dash, där hon nu inlett ett nytt kapitel i sin framgångsrika karriär. Flytten till USA ses som en spännande utmaning för 29-åringen som fortfarande har mycket att ge på fotbollsplanen.

Partner (make), Familjeliv och moderskap

Elin Rubensson är en av få spelare i det svenska damlandslaget som lyckats kombinera elitfotboll med familjeliv. Trots utmaningarna med att vara både fotbollsproffs och mamma har hon med stöd från sin make Filip och klubben BK Häcken kunnat fortsätta sin framgångsrika karriär.

När Elin berättade för laget att hon väntade barn för tre år sedan möttes hon av positiva reaktioner. Klubben har varit förstående och gett henne de förutsättningar som krävts för att kunna fokusera på både fotbollen och familjen.

Balansen mellan elitidrott och föräldraskap är inte alltid enkel. Elin har fått jobba hårt för att komma tillbaka efter förlossningen, som hon beskriver som tuff. Men med en stöttande partner vid sin sida och en son som hejar på från läktaren har hon lyckats nå sina mål.

Skada och comeback

Elin Rubensson drabbades av en bristning i låret under en Champions League-match med BK Häcken i oktober 2023. Skadan kom olägligt mitt under guldstriden i damallsvenskan. Beskedet var att stjärnan skulle missa resten av säsongen, ett tungt avbräck för både klubb- och landslag.

Det var en prövning för Rubensson att tvingas sitta vid sidan av planen. Men 30-åringen gav inte upp utan fokuserade på rehabiliteringen, fast besluten att komma tillbaka starkare.

Och comebacken lät inte vänta på sig. Redan två veckor efter skadan var Rubensson tillbaka på fotbollsplanen och körde passningsövningar. Det gick snabbare än väntat. I januari 2024, lagom till Häckens avgörande CL-möte med Real Madrid, var hon redo för comeback.

“Det har varit tufft att sitta vid sidan. Men vi har gjort det fantastiskt bra hittills. Det ska bli väldigt kul att få vara med på en del av resan”, sa Rubensson inför matchen.

Vägen tillbaka har inte varit lätt, varken fysiskt eller mentalt. Men genom hårt arbete lyckades Rubensson övervinna skadan. Mittfältarens comeback är ett inspirerande exempel på hur man kan resa sig efter motgångar. Med styrka och viljekraft kämpade hon sig tillbaka för att åter bli en nyckelspelare i klubblaget och landslaget.

Framtidsutsikter

Elin Rubensson har en spännande framtid framför sig, både på och utanför fotbollsplanen. Efter en imponerande insats i VM 2023 där Sverige tog brons, siktar Rubensson nu på att fortsätta utvecklas som spelare och hjälpa BK Häcken att nå nya höjder.

I en intervju uttryckte Rubensson sin ambition att vinna Damallsvenskan med Häcken och gå långt i Champions League. Laget har visat stor potential de senaste säsongerna och med Rubenssons ledarskap och kvaliteter på mittfältet har de goda chanser att utmana om titlarna.

På landslagsnivå hoppas Rubensson kunna bidra till fortsatta framgångar för Sverige. Efter bronsmedaljen i VM siktar laget nu på EM 2025 och OS 2024. Med sin erfarenhet och sitt intelligenta spel kommer Rubensson vara en nyckelspelare i jakten på nya medaljer.

Vid sidan av fotbollen prioriterar Rubensson familjelivet högt. Som tvåbarnsmor har hon lärt sig balansera elitidrott med föräldraskap, något som kräver noggrann planering och ett starkt stödsystem. I framtiden ser Rubensson fram emot att se sina barn växa upp och att kunna spendera mer tid med sin man och familj.

Oavsett vad framtiden har att erbjuda på fotbollsplanen är en sak säker – Elin Rubensson kommer fortsätta inspirera både som spelare och förebild, på och utanför planen. Med sin talang, inställning och starka värderingar är hon en tillgång för svensk fotboll och en rollfigur för unga tjejer som drömmer om att nå toppen.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE