Emil Holm

Emil Holm: Från Spezia till Atalanta – Statistik, skador och lön

Emil Holm är en ung och talangfull svensk fotbollsspelare som har gjort sig ett namn i Serie A. Han spelar för närvarande för Atalanta, på lån från Spezia. Trots att han varit skadad under delar av säsongen har han imponerat med sin statistik och spelstil. Många undrar säkert vad Emil Holm har för lön, men det är inte offentligt känt. Klart är i alla fall att han har en ljus framtid framför sig.

Fakta om Emil Holm
Född13 januari 2000 i Göteborg
PositionHögerback
Nuvarande klubbAtalanta (lån från Spezia)
Tidigare klubbarIFK Göteborg, SönderjyskE, Spezia
Landskamper5 A-landskamper, 1 mål
Statistik i Atalanta17 matcher, 1 mål (säsongen 2022/23)
SkadorLedbandsskada i januari 2023, sportbråck i mars 2023
StyrkorFart, teknik, inläggsförmåga
FramtidsutsikterPotentiell nyckelspelare i Atalanta och svenska landslaget
LönInte offentligt känd

Karriär

Holm började sin karriär i IFK Göteborg, där han gjorde debut i Allsvenskan som 17-åring 2018. Han spelade totalt 37 matcher och gjorde 2 mål för klubben innan han flyttade till danska SönderjyskE 2021.

I SönderjyskE tog Holm snabbt en ordinarie plats och imponerade med sitt offensiva spel från ytterbackspositionen. På 44 matcher blev det hela 8 mål, vilket är en stark statistik för en försvarare.

Sommaren 2021 skrev Holm på för italienska Spezia, men lånades direkt tillbaka till SönderjyskE. Efter ytterligare en stark säsong i Danmark var han redo för spel i Serie A säsongen 2022/23.

I Spezia spelade Holm 23 matcher från start och gjorde 1 mål innan han i januari 2023 gick på lån till Atalanta med en köpoption. Atalanta är en av de bästa klubbarna i Italien och har slutat topp 5 i Serie A de senaste säsongerna.

Landslagskarriär

Emil Holm har representerat Sveriges U19- och U21-landslag. Han var med och tog U21-laget till EM-semifinal 2021, där det blev förlust mot Spanien.

I januari 2022 fick Holm debutera för A-landslaget i en träningsmatch mot Finland. Han gjorde även mål i debuten, vilket han blev den 196:e spelaren att göra. Sedan dess har han spelat ytterligare 4 A-landskamper.

Spelartyp och statistik

Emil Holm är en offensiv ytterback med bra fart, teknik och inläggsförmåga. Han är 180 cm lång och väger 74 kg.

Säsongen 2022/23 har Holm spelat 17 matcher från start för Atalanta och gjort 1 mål. Han har i snitt gjort 1,2 nyckelpassningar, 1,8 lyckade dribblingar och vunnit 53% av sina defensiva dueller per 90 minuter.

Totalt har Holm gjort 121 tävlingsmatcher och 12 mål som senior. Det ger ett snitt på 0,10 mål per match, vilket är imponerande för en försvarsspelare.

Skadebekymmer

Tyvärr har Holm dragits med några skador under säsongen i Atalanta. I januari tvingades han bryta en match mot Roma efter en kraftig smäll mot knät. Skadan visade sig vara en ledbandsskada som höll honom borta i en månad.

I mars skadade Holm sig igen efter att ha ramlat över en reklamskylt i en Europa League-match mot Bayer Leverkusen. Enligt uppgifter kommer han behöva opereras för ett sportbråck och blir borta resten av säsongen. Det är såklart ett tungt besked för Holm, men han är fortfarande ung och har gott om tid att komma tillbaka.

Framtidsutsikter

Trots skadorna har Emil Holm potential att bli en viktig spelare för Atalanta och landslaget framöver. Klubben lär utnyttja köpoptionen från Spezia, som rapporteras ligga på runt 50 miljoner kronor.

Med sin fart, teknik och inläggsförmåga kan Holm ta en ordinarie plats i Atalanta och bli aktuell för EM 2024 med Sverige. Han har även nämnts som en framtida lagkapten i landslaget.

Det ska bli spännande att se hur långt Emil Holm kan nå i sin karriär. Han har redan visat prov på stor talang och med rätt utveckling kan han bli en nyckelspelare för både klubb- och landslag under många år framöver.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE