Filip Helander
Bild: Rolandhino1, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Filip Helander: Från MFF till Skottland – Statistik, Lön och Skägg!

Filip Helander är en svensk fotbollsspelare som gjort en remarkabel resa från Malmö FF till Skottland och tillbaka. Han har visat prov på enastående skicklighet och ledarskap på planen, vilket har gjort honom till en eftertraktad spelare på transfermarknaden. Låt oss dyka djupare in i Helanders karriär, statistik, lön och unika stil, inklusive hans ikoniska skägg.

FaktaområdeBeskrivning
NamnFilip Helander
Födelsedatum22 april 1993
PositionMittback
Nuvarande klubbOdense BK
ModerklubbMalmö FF (MFF)
Värvad till Rangers FC2019 för £10 miljoner
Statistik i Malmö FF72 matcher, 1 mål
Statistik i Rangers FC36 matcher, 3 mål
Landskamper för Sverige23
Meriter2 SM-guld med MFF, 1 skotsk ligatitel med Rangers FC
Lön i Odense BK£3 300 per vecka (£171 600 per år)
Marknadsvärde€1,5 miljoner (enligt Transfermarkt)
KänneteckenKaraktäristiskt skägg
SkadorAllvarlig knäskada i september 2021, comeback i februari 2022
StyrkorStyrka, positionering, passningsskicklighet, ledarskap

Värvad av Rangers FC efter succé i Italien

Efter flera framgångsrika säsonger i Italien med Bologna värvades Helander av skotska storklubben Rangers FC 2019. Han skrev på ett fyraårskontrakt värt £10 miljoner, vilket gjorde honom till en av de dyraste svenska försvararna genom tiderna. Helander etablerade sig snabbt som en nyckelspelare i Rangers backline och hjälpte laget att vinna den skotska ligan säsongen 2020/2021.

Imponerande statistik och meriter

Helander har spelat över 200 matcher på seniornivå och gjort 7 mål. Han har representerat flera klubbar i olika ligor och landskamper för Sverige. Här är några anmärkningsvärda siffror:

  • 72 matcher och 1 mål för Malmö FF i Allsvenskan
  • 60 matcher och 1 mål för Bologna i Serie A
  • 36 matcher och 3 mål för Rangers FC i Scottish Premiership
  • 23 landskamper för Sverige

Helander har även vunnit flera titlar under sin karriär, inklusive:

Uppväxt och genombrott i Malmö FF

Helander började spela fotboll i unga år och gick med i MFF:s ungdomsakademi som 12-åring. Han debuterade för A-laget 2011 som 18-åring och etablerade sig snabbt som en startspelare. Under sin tid i MFF spelade Helander 72 matcher och vann två SM-guld innan han såldes till italienska Hellas Verona 2015 för en rekordsumma på 30 miljoner kronor.

Lön och marknadsvärde

I Rangers FC tjänade Helander omkring £20 000 i veckan, vilket motsvarar drygt £1 miljon per år. Efter flytten till Odense BK i Danmark rapporteras hans lön ha sjunkit till £3 300 i veckan (£171 600 per år). Trots detta uppskattas Helanders marknadsvärde till €1,5 miljoner enligt Transfermarkt, vilket gör honom till en värdefull tillgång för klubben.

Helanders karaktäristiska skägg och personliga stil

Förutom sina fotbollstalanger är Helander känd för sitt karaktäristiska skägg som han burit i många år. Det välansade skägget har blivit något av ett varumärke för den svenske mittbacken och bidragit till hans unika stil både på och utanför planen. Helander är också känd för sin professionella attityd och ledarskapsförmåga, vilket har gjort honom till en respekterad figur bland lagkamrater och fans.

Skadeproblem och comeback

Under sin tid i Rangers drabbades Helander av flera skador som höll honom borta från spel under längre perioder. En allvarlig knäskada i september 2021 krävde operation och flera månaders rehabilitering. Trots motgångarna kämpade Helander sig tillbaka och gjorde comeback för Rangers i februari 2022. Hans beslutsamhet och hårda arbete för att återvända till toppform har hyllats av tränare och lagkamrater.

Flytt till Odense BK och framtidsutsikter

I augusti 2022 lämnade Helander Rangers FC för att ansluta till danska Odense BK. Övergången sågs som en möjlighet för Helander att få mer speltid och hjälpa Odense att etablera sig i toppen av danska Superligaen. Hittills har han spelat 10 matcher för klubben och visat prov på samma stabilitet och ledarskap som han är känd för.

Vid 29 års ålder har Helander fortfarande flera år kvar av sin karriär och mycket att ge på fotbollsplanen. Hans erfarenhet, skicklighet och professionalism gör honom till en värdefull tillgång för Odense BK och svenska landslaget. Med fortsatt hårt arbete och fokus har Helander potential att nå ännu högre höjder och cementera sin plats som en av Sveriges bästa försvarare genom tiderna.

Oavsett var hans karriär tar honom härnäst kommer Filip Helander alltid att vara ihågkommen som en svensk fotbollsstjärna med imponerande statistik, en unik stil och ett ikoniskt skägg. Hans resa från MFF till Europas toppligor och tillbaka är en inspiration för unga spelare och ett bevis på vad hårt arbete, talang och beslutsamhet kan åstadkomma.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE