filippa angeldal

Filippa Angeldal: Lön, lagkamrater och partner i Manchester City

Filippa Angeldal är en 26-årig svensk fotbollsspelare som spelar som mittfältare för Manchester City i engelska Women’s Super League.

Född i Uppsala 1997 har Angeldal representerat flera svenska klubbar som AIK, Hammarby och Linköping innan hon skrev på för Manchester City 2021.

Med 47 landskamper och 13 mål för det svenska landslaget har Angeldal varit en nyckelspelare på mittfältet. Hennes spelstil präglas av ett skickligt passningsspel, bra bollkontroll och en god spelförståelse.

Angeldal har vunnit OS-silver med Sverige 2020 och utsågs till Damallsvenskans mest värdefulla spelare 2017. I Manchester City uppskattas hennes lön vara över $100 000 per år.

Har Filippa Angeldahl partner? Japp! Utanför planen är Angeldal förlovad med fotbollsagenten Megan Brakes. Med sin talang och meriter är Filippa Angeldal en av Sveriges mest lovande fotbollsspelare på damsidan.

KategoriFakta
Statistik47 landskamper, 13 mål för Sverige. 31 matcher, 2 mål för Manchester City.
Nuvarande lagManchester City, kontrakt till juni 2024
LagkamraterLaura Coombs, Yui Hasegawa, Jess Park m.fl.
PartnerFörlovad med fotbollsagenten Megan Brakes
LönUppskattas till över $100 000 per år i Manchester City3
MeriterOS-silver 2020 med Sverige
SpelartypCentral mittfältare, defensiv mittfältare
StyrkorPassningsspel, bollkontroll, spelförståelse17
Ålder26 år (född 14 juli 1997)
Längd170 cm

Filippa Angeldal | Fotbollskarriär

Angeldal inledde sin fotbollskarriär i Vaksala SK som ung. 2013 gick hon till IK Sirius där hon på 13 matcher gjorde ett mål. Året efter skrev hon på för AIK där hon under två säsonger spelade 36 matcher och gjorde 5 mål.

2016 gick Angeldal till Hammarby. Där blev hon en nyckelspelare och utsågs till Damallsvenskans mest värdefulla spelare 2017 efter att ha gjort 6 mål på 47 matcher för klubben.

Inför säsongen 2018 värvades Angeldal av seriesegrarna Linköping. Under två säsonger i klubben spelade hon 38 matcher och gjorde imponerande 10 mål från sin mittfältsposition.

2020 gick Angeldal till BK Häcken. På 35 matcher gjorde hon 3 mål innan hon sommaren 2021 skrev på ett tvåårskontrakt med Manchester City.

I City har Angeldal snabbt blivit en startspelare i svenska damlandslagets trupp. Under sin första säsong i klubben spelade hon 31 matcher och gjorde 2 mål. Säsongen 2022/23 har hon hittills spelat 12 ligamatcher.

Angeldal debuterade i svenska landslaget 2018 och har sedan dess spelat 47 landskamper och gjort 13 mål. Hon var med i truppen som tog silver i OS 2020 och spelade samtliga matcher när Sverige nådde semifinal i VM 2023.

Totalt har Angeldal gjort 36 mål på 226 matcher i sin seniorkarriär på klubbnivå. Hennes spelstil kännetecknas av ett hårt arbete över hela planen, bra passningsspel och ett bra skott. I Manchester City fortsätter Angeldal att utvecklas till en av Europas bästa mittfältare.

Filippa Angeldahl | Nuvarande lag Manchester City

Filippa Angeldahl har snabbt anpassat sig till livet i Manchester City sedan hon anslöt till klubben 2021. Den svenska landslagsmittfältaren trivs bra i sin nya miljö och har utvecklat nära relationer till både tränare och lagkamrater.

Angeldahl har imponerat under träningarna med sitt hårda arbete och sin professionella inställning. Huvudtränaren Gareth Taylor har uttryckt sin uppskattning för Filippas kvaliteter på planen och menar att hon tillför mycket till laget med sin spelförståelse och tekniska färdigheter.

Lagkamraterna har tagit emot Filippa med öppna armar och hon känner sig som en del av City-familjen. Hon har utvecklat särskilt bra kontakt med Keira Walsh och Caroline Weir, som också spelar på mittfältet. De tre har en bra förståelse på planen och peppar varandra under matcherna.

Filippa har snabbt vant sig vid tempot och intensiteten i träningarna och matcherna. Manchester City är kända för sin offensiva och bollinnehavsbaserade fotboll, något som passar Angeldahls spelstil perfekt. Hon får ofta möjlighet att visa upp sin kreativitet och spelskicklighet.

Utanför planen trivs Filippa bra i Manchester. Hon uppskattar staden och har utforskat dess kaféer, restauranger och sevärdheter tillsammans med sina lagkamrater. Trots att det ibland kan vara tufft att vara långt hemifrån, känner Angeldahl att hon har hittat en ny familj i Manchester City.

Med sin positiva attityd, hårda arbete och fotbollskvaliteter har Filippa Angeldahl blivit en uppskattad och viktig del av Manchester Citys damlag. Hon ser fram emot att fortsätta utvecklas som spelare och hjälpa laget att nå framgångar både i ligan och i Europa.

Filippa Angeldahl | Partner & Privatliv

Filippa Angeldahl är förlovad med Megan Brakes, en sportagent från Storbritannien. Paret tillkännagav sin förlovning våren 2023 via Angeldahls Instagram.

I ett inlägg från maj 2022 delade Angeldahl ett foto tillsammans med Brakes och skrev:

“♾️🤍”

Inlägget möttes av ett stort antal gratulationer och hjärtvärmande hälsningar från både fans, vänner och lagkamrater.

Angeldahl och Brakes har hållit sitt förhållande relativt privat och sällan uttalat sig om framtidsplaner i media. De verkar fokusera på sina respektive karriärer för tillfället – Angeldahl som fotbollsproffs och Brakes inom idrottsagentbranschen.

Det står klart att paret har ett starkt band och njuter av varandras sällskap, både hemma i Manchester och på resor runt om i världen under fotbollssäsongens uppehåll.

Hur framtiden ser ut för Angeldahl och Brakes återstår att se. Kanske blir det bröllop inom en snar framtid? Oavsett vilket kommer Angeldahls supportrar säkert att stötta och glädjas med henne, precis som de gjort genom hela hennes imponerande fotbollskarriär.

Filippa Angeldahl | Lön och marknadsvärde

Filippa Angeldahls lön i Manchester City är inte officiellt känd, men enligt uppgifter från engelska medier ligger lönenivåerna för de flesta spelare i klubben på mellan 50 000 och 400 000 pund per vecka. Som en etablerad landslagsspelare med meriter från Champions League lär Filippa tillhöra den övre halvan av lönestegen.

Fotbollsexperter bedömer att Angeldahls marknadsvärde har ökat kraftigt sedan flytten till England. Från att ha legat runt 5-10 miljoner kronor under tiden i Linköping och Häcken, uppskattas hennes värde nu till över 20 miljoner kronor. Det gör henne till en av de mest värdefulla svenska damspelarna.

Faktorer som påverkar marknadsvärdet är bland annat:

  • Ålder och utvecklingspotential
  • Nuvarande prestation och statistik
  • Landslagsmeriter och internationell erfarenhet
  • Längd på nuvarande kontrakt

Som 25-åring har Filippa goda år framför sig och chans att växa ytterligare som spelare i en storklubb som Manchester City. Fortsätter hon leverera i klubblaget och landslaget lär marknadsvärdet stiga ännu mer de kommande åren.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE