AIK

Välkommen till en inblick i en av Sveriges mest anrika fotbollsklubbar, AIK fotboll. Grundad 1891, är AIK inte bara en klubb med djup historia, utan också en kraft att räkna med i dagens fotbollsscen. Med sina olika lag, från herr- och damlag till junior- och ungdomslag, representerar AIK fotboll en bredd och djup inom svensk fotboll som få kan matcha.

Hemstadion, Friends Arena, är belägen i Solna och är en plats där många minnesvärda matcher har utspelats. Med över tusen aktiva spelare och 265 tränare, är AIK fotboll mer än bara ett lag – det är en gemenskap, en skola för fotboll och en del av Sveriges sportsliga arv.

Läs mer

AIK Fotbolls Herrlag

AIK:s herrlag har en lång och framstående historia i svensk fotboll. Sedan lagets grundande 1891 har de etablerat sig som en av de mest framgångsrika klubbarna i Sverige, med en rad imponerande prestationer och rekord.

Framstående Prestationer

AIK:s herrlag har en imponerande meritlista. De har vunnit det svenska mästerskapet inte mindre än 12 gånger, med deras första seger som kom redan 1900 och deras senaste 2018. Dessutom har de triumferat i Svenska cupen åtta gånger, och vann Supercupen 2010.

  • Svenska mästerskapstitlar: 1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1932, 1937, 1992, 1998, 2009, och 2018
  • Svenska cupen vinster: 1949, 1950, 1976, 1985, 1996, 1997, 1999, och 2009
  • Supercupen vinst: 2010

Dessa framgångar har cementerat AIK:s plats som en av de mest framstående klubbarna inom svensk fotboll.

Noterbara Spelarrekord

AIK har sett en rad spelare som har satt noterbara rekord under åren. Per Karlsson står för det mest imponerande, med 438 framträdanden för AIK från 2003 till 2022. Per Kaufeldt håller rekordet för flest mål i karriären med 153 mål från 1924 till 1934. Olle Zetherlund satte rekordet för flest mål på en säsong med 23 mål under säsongen 1936/37. Kim Bergstrand innehar rekordet för flest mål i en Allsvenskan-match, med fem mål mot IK Brage den 12 maj 1993.

Publikantal

AIK:s herrlag har också dragit stora folkmassor till deras matcher. Den högsta publiksiffran i Allsvenskan registrerades den 4 november 2018, när 50 128 åskådare såg AIK spela mot GIF Sundsvall. Den högsta publiksiffran för Svenska cupen var 41 063 under matchen mellan AIK och Hammarby den 7 mars 2015. I europeiska cupturneringar hade AIK ett rekordpublikantal på 35 049 i en match mot FC Barcelona den 20 mars 1997.

Matchkläder och Hemstadion

AIK:s herrlag spelar sina hemmamatcher på Friends Arena i Solna, en arena med kapacitet för cirka 50 000 åskådare. Lagets traditionella matchkläder består av en svart tröja, vita shorts och svart- och gulrandiga strumpor. Reservstället består av en vit tröja, vita shorts och vita strumpor.

Genom åren har AIK:s herrlag visat sig vara en stark kraft inom svensk fotboll, och deras framstående prestationer och noterbara spelarrekord är ett bevis på deras framgång.

AIK Fotbolls Damlag

AIK:s damlag har en egen unik historia inom klubben, trots att de ännu inte har vunnit det svenska mästerskapet eller Svenska cupen. Grundat 1970, har damlaget visat en stark närvaro i svensk damfotboll, och har lockat betydande folkmassor till sina matcher.

Grundande och Hemstadion

AIK:s damlag etablerades 1970, nästan 80 år efter herrlagets grundande. Trots denna sena start har damlaget visat en stark vilja och engagemang för fotbollen. Hemmamatcherna spelas på Skytteholms IP i Solna, en arena med en kapacitet på cirka 4 500 åskådare. Denna mindre, men intimare arena, erbjuder en unik atmosfär för damfotbollsmatcher.

Matchkläder

Liksom herrlaget, bär AIK:s damlag en svart tröja, vita shorts och svart- och gulrandiga strumpor som sin matchdräkt. Denna klassiska och igenkännbara dräkt representerar AIK:s stolthet och traditioner, och visar lagets starka band till klubben.

Publikantal

Trots att de ännu inte har vunnit några stora titlar, har AIK:s damlag lyckats locka betydande folkmassor till deras matcher. Den högsta publiksiffran i Damallsvenskan, den högsta damfotbollsligan i Sverige, uppnåddes den 6 juni 2007, med 1 517 åskådare som bevittnade matchen mellan AIK och Umeå IK. I Svenska cupen var det högsta publiksiffran 1 310 under matchen mellan AIK och Umeå IK den 15 augusti 2007.

Framtida Mål

Trots deras brist på stora titlar, är AIK:s damlag fast beslutna att fortsätta sträva efter framgång. De fortsätter att träna och utvecklas, med hopp om att en dag vinna det svenska mästerskapet och Svenska cupen. Med deras engagemang och passion för spelet, är AIK:s damlag verkligen en del av klubbens framtid och en viktig del av svensk damfotboll.

AIK:s damlag representerar klubbens engagemang för att främja och stödja damfotboll i Sverige. Trots att de ännu inte har nått toppen, fortsätter de att kämpa och sträva efter framgång, och deras ansträngningar och prestationer bör inte underskattas. AIK fotboll är mycket mer än bara dess herrlag – det är en klubb som stödjer och främjar fotboll på alla nivåer och för alla kön.

AIK Fotbolls Framtid

AIK Fotboll, med sin rika historia och framstående prestationer, ser inte bara tillbaka på sina tidigare framgångar utan blickar också framåt mot en ljus framtid. Klubbens framtid ligger inte bara i dess seniorlag, utan även i dess engagemang för att utveckla nya talanger inom sina junior- och ungdomslag.

Nuvarande Position i Allsvenskan

AIK Fotboll fortsätter att vara en stark konkurrent i Allsvenskan, den högsta divisionen av svensk fotboll. Klubben har bevisat sin styrka och uthållighet genom åren och fortsätter att vara en kraft att räkna med. Trots konkurrens från andra framstående klubbar, strävar AIK efter att behålla sin position och fortsätta att utmana för de högsta ära i svensk fotboll.

Utveckling av Nya Talanger

AIK Fotboll är inte bara en klubb för nuvarande fotbollsproffs, utan också en plattform för framväxten av framtidens stjärnor. Med cirka 72 junior- och ungdomslag, är AIK engagerade i att upptäcka och utveckla nya talanger. Klubben har cirka 1000 aktiva spelare, vilket tyder på en stark bas för framtida tillväxt och framgång.

AIK Fotboll anser att framgång inte bara kommer från att vinna matcher, utan också från att utveckla spelare på alla nivåer. Genom att lägga en stark grund för sina ungdomar, förbereder AIK sina spelare för framgång, både på och utanför planen.

Fortsatt Engagemang för Fotboll

AIK Fotboll är mer än bara en klubb, det är en institution som är engagerad i att främja och utveckla fotboll i Sverige. Klubben fortsätter att investera i sina faciliteter, tränare och spelare för att säkerställa att den fortsätter att vara i framkant av svensk fotboll.

AIK:s framtid ser ljus ut, med en stark position i Allsvenskan och en kontinuerlig ström av talanger som kommer upp genom dess ungdomssystem. Med ett fortsatt engagemang för framgång på alla nivåer, är AIK Fotboll inställda på att fortsätta sin stolta tradition och bidra till svensk fotbolls framtid.

AIK Fotboll: Ett Fokuserat Blik på Framtiden

AIK Fotboll representerar mycket mer än bara en fotbollsklubb. Med sin anrika historia, framstående prestationer, och engagemang för att utveckla och stödja fotboll på alla nivåer, visar AIK att klubben är en vital del av det svenska fotbollslandskapet.

AIK:s herrlag har länge etablerat sig som en kraft att räkna med i svensk fotboll. Med sina många segrar och noterbara spelarrekord, har laget cementerat sin plats som en av de mest framstående klubbarna inom svensk fotboll. Trots detta, är AIK mer än bara herrlaget. Damlaget, trots att det inte har vunnit några stora titlar, visar en stark vilja och engagemang för fotbollen. Detta är ett tydligt bevis på AIK:s engagemang för att främja och stödja damfotboll i Sverige.

Men AIK fotboll är inte bara fokuserade på nuet. Klubben blickar även framåt mot en ljus framtid. Med sitt starka fokus på att utveckla nya talanger inom sina junior- och ungdomslag, är AIK engagerade i att upptäcka och utveckla framtidens stjärnor. Detta engagemang för att utveckla spelare på alla nivåer, tillsammans med deras starka position i Allsvenskan, visar att AIK är inställda på att fortsätta sin stolta tradition och bidra till svensk fotbolls framtid.

AIK fotboll representerar inte bara en framstående klubb, det är en institution som är engagerad i att främja och utveckla fotboll i Sverige. Med ett kontinuerligt engagemang för framgång på alla nivåer, ger AIK fotboll oss en inblick i vad som gör svensk fotboll så speciell. Genom att uppskatta AIK:s historia, prestationer och framtidsplaner, kan vi få en djupare förståelse för den passion, hängivenhet och hårt arbete som ligger bakom svensk fotbolls framgång. AIK fotboll är verkligen en klubb att beundra, stödja och följa, både nu och i framtiden

Mindre

Läs mer