IFK Göteborg

Den 4 oktober 1904 såg en av Sveriges mest anrika fotbollsklubbar dagens ljus i Göteborg. IFK Göteborg, även känd som Blåvitt, Änglarna och Kamraterna, har sedan dess varit en central del av den svenska fotbollshistorien. 

Med en prisskåp som få kan matcha, har IFK Göteborg cementerat sin plats i fotbollshistorien. Klubbens mest glansfyllda period inträffade under 1980-talet då de inte bara dominerade den svenska fotbollen utan även stod som segrare i UEFA Cupen, inte en utan två gånger. Totalt har Blåvitt säkrat Allsvenskan 13 gånger och blivit svenska mästare 18 gånger, en bedrift som få klubbar kan stoltsera med. Deras framgångar på planen speglar klubbens starka vilja och strävan efter excellens.

Läs mer

Infrastruktur och ledning hos IFK Göteborg

På Gamla Ullevi, med plats för 18,454 åskådare, utspelar sig IFK Göteborgs hemmamatcher. Klubbens ledningsstruktur är lika imponerande som dess hemmaarena. Richard Berkling styr klubben som ordförande med Håkan Mild som klubbchef. På tränarsidan finner vi Jens Berthel Askou som huvudtränare, assisterad av Sindre Tjelmeland. Denna kombination av erfaren ledning och moderna faciliteter är en grundpelare i klubbens strävan efter fortsatta framgångar.

Supporterkulturen runt IFK Göteborg

IFK Göteborgs supportrar är kända för sin hängivenhet och passion. Grupper som Supporterklubben Änglarna och Ultras Göteborg skapar en atmosfär på Gamla Ullevi som är svår att överträffa. Dessa supportrar är en vital del av klubbens identitet och bidrar till den unika fotbollskultur som omger IFK Göteborg. De är en påminnelse om att fotboll är mer än bara ett spel; det är en gemenskap som förenar människor.

Fotbollssektionens självständighet och nutida utmaningar

Sedan 2018 har IFK Göteborgs fotbollssektion varit en självständig enhet inom den större IFK Göteborg-alliansen. Denna strukturella förändring speglar klubbens anpassning till modern fotboll och dess utmaningar. Med självständigheten kommer en ökad flexibilitet och möjlighet att snabbt svara på förändringar i fotbollsvärlden, men också ett ansvar att bevara klubbens traditioner och värderingar.

IFK Göteborgs historiska utveckling och framtid

Genom åren har IFK Göteborg utvecklats från en lokal klubb till en av de mest framstående i svensk fotboll. Med en blick mot framtiden är ambitionerna höga. Klubben strävar efter att återta sin plats i toppen av Allsvenskan och återigen göra avtryck i europeisk fotboll. Med en solid grund av historiska framgångar och en tydlig vision för framtiden, står IFK Göteborg väl rustat för att fortsätta sin resa i fotbollens tecken.

IFK Göteborg är en historisk fotbollsklubb från Göteborg, med ett rikt arv av bedrifter inklusive flera svenska mästerskap och UEFA Cup-segrar.

Mindre

Läs mer