Herrlandslaget

Välkommen till en omfattande överblick över det stolta och prestigefyllda Sveriges herrlandslag i fotboll, mer känt som ‘herrlandslaget’. En ärevördig institution inom svensk och internationell fotboll, herrlandslaget har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1908 och fortsätter att göra avtryck på den globala scenen.

Under ledning av den nuvarande tränaren Janne Andersson, har laget framstående spelare som Samuel Gustafson, Carl Starfelt och Emil Holm, för att nämna några.

På kantspel kan du kan du läsa allt om herrlandslaget och våra blågula hjältar som tar oss in i historieböckerna.

Läs mer

Herrlandslagets historia

Sveriges herrlandslag i fotboll, eller ‘herrlandslaget’, har en lång och fascinerande historia som sträcker sig över mer än ett sekel. Från dess blygsamma början i 1908 till dess nuvarande position på den internationella fotbollsscenen, har herrlandslaget alltid varit en symbol för svensk idrott och nationell stolthet.

Tidiga år och framgångar

Herrlandslagets historia börjar 1908, då fotbollen inkluderades i de Olympiska spelen och det Svenska Olympiska Kommittén investerade i ett nationellt lag. De spelade sin första internationella match mot Norge samma år, en match de vann med en imponerande poäng på 11-3. Under de tidiga åren spelade Sverige mestadels mot andra nordiska länder och uppnådde framgång i 1924 års Olympiska spel, där de kom på tredje plats.

Herrlandslagets framgång fortsatte i 1948 års Olympiska spel när de vann guldmedaljen i London. De uppnådde också en silvermedalj i 1958 års FIFA World Cup som hölls i Sverige, där de besegrades av Brasilien i finalen. Laget har vunnit bronsmedaljer i världscupen 1950 och 1994, samt i Olympiska spelen 1924 och 1952.

Framstående spelare och tränare

Genom åren har det svenska herrlandslaget haft framstående spelare, inklusive Tomas Brolin, som spelade en avgörande roll i lagets bronsmedaljvinnande kampanj i 1994 års World Cup. Thomas Ravelli innehar rekordet för flest framträdanden för det nationella laget, medan Anders Svensson har deltagit i 148 internationella matcher. Zlatan Ibrahimović är den främsta målgöraren genom tiderna med 62 mål.

Moderna framgångar och utmaningar

På senare år har Sverige haft framgång i att kvalificera sig för stora turneringar, inklusive 2018 års FIFA World Cup och UEFA Euro 2020. De har också deltagit i UEFA Nations League, där de har blivit uppflyttade till League A för framtida tävlingar. Trots utmaningar, inklusive en förlust i den avgörande World Cup playoff-matchen mot Polen 2022, fortsätter herrlandslaget att sträva efter framgång på den internationella scenen och förblir konkurrenskraftiga i europeisk fotboll.

Sammanfattningsvis, Sveriges herrlandslag i fotboll har en rik och stolt historia präglad av framstående spelare, framgångar och utmaningar. Med sina rötter i 1908 och en framtid som ser ljus ut, fortsätter herrlandslaget att vara en kraft att räkna med i internationell fotboll.

Nuvarande trupp och ledarteam

Herrlandslaget i fotboll, under ledning av den skickliga tränaren Janne Andersson, har en imponerande trupp av spelare som representerar Sverige på den internationella fotbollsscenen. Dessa spelare, många av dem unga och lovande talanger, är hjärtat och själen i laget, och deras skicklighet och engagemang är avgörande för herrlandslagets fortsatta framgång.

Spelartruppen

Herrlandslagets spelartrupp är en blandning av erfarna veteraner och unga talanger, alla med en gemensam passion för fotboll och en stark vilja att representera Sverige på den internationella arenan. Några av de mest framstående spelarna i truppen inkluderar:

 • Samuel Gustafson, en talangfull mittfältare känd för sin tekniska skicklighet och förmåga att skapa målchanser.
 • Carl Starfelt, en pålitlig försvarare som är känd för sin starka fysik och förmåga att vinna dueller.
 • Emil Holm, en ung och lovande spelare som nyligen gjort sitt inträde i herrlandslaget.
 • Mattias Svanberg, en dynamisk mittfältare med en stark arbetsmoral och förmåga att bidra både i försvar och anfall.
 • Marcus Rohdén, en erfaren spelare som bidrar med sin rutin och stabilitet till laget.
 • Jens Cajuste, en ung och lovande mittfältare som visat stor potential i sina tidigare klubbar.
 • Robin Olsen, en erfaren målvakt som ofta räddar laget med sina imponerande räddningar.

Andra spelare som också är en del av truppen inkluderar Jesper Karlström, Kristoffer Nordfeldt, Ludwig Augustinsson, Robin Quaison, Ken Sema, Linus Wahlqvist, Hjalmar Ekdal, Isak Hien, Emil Forsberg, Viktor Claesson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Viktor Gyökeres, Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Anthony Elanga och Jesper Karlsson.

Ledarteamet

Bakom varje framgångsrikt fotbollslag finns ett starkt ledarteam, och herrlandslaget är inget undantag. Laget leds av huvudtränare Janne Andersson, en erfaren tränare med en stark fotbollsfilosofi och en imponerande meritlista. Han stöds av ett team av assistenter, inklusive assisterande tränare Peter Wettergren, målvaktstränare Maths Elfvendal, och matchanalytiker Christoffer Bernspång, bland andra. Deras gemensamma expertis och dedikation är avgörande för att förbereda laget för alla utmaningar de möter på fotbollsplanen.

Sammanfattningsvis representerar herrlandslagets nuvarande trupp och ledarteam en stark blandning av erfarenhet och ungdom, talang och hårt arbete. Med dessa spelare och ledare vid rodret ser framtiden ljus ut för Sveriges herrlandslag i fotboll.

Framstående spelare och prestationer

Sveriges herrlandslag i fotboll, känt som ‘herrlandslaget’, har varit hem för många framstående spelare genom åren. Dessa spelare har lämnat ett bestående avtryck inte bara på herrlandslaget, men också på det globala fotbollslandskapet. Låt oss ta en närmare titt på några av dessa framstående spelare och de prestationer de har uppnått under sin tid i herrlandslaget.

Zlatan Ibrahimović

En av de mest framstående spelarna i herrlandslagets historia är utan tvekan Zlatan Ibrahimović. Med sin tekniska skicklighet, fysiska styrka och förmåga att göra mål under press, har Ibrahimović blivit en av de mest ikoniska spelarna i modern fotboll. Under sin tid i herrlandslaget, har Ibrahimović gjort 62 mål, vilket gör honom till lagets främsta målgörare genom tiderna.

Andra framstående spelare

Förutom Ibrahimović, har herrlandslaget haft många andra framstående spelare genom åren. Dessa inkluderar:

 • Tomas Brolin, som spelade en avgörande roll i lagets bronsmedaljvinnande kampanj i 1994 års World Cup.
 • Thomas Ravelli, som innehar rekordet för flest framträdanden för det nationella laget.
 • Anders Svensson, som har deltagit i 148 internationella matcher.

Lagets prestationer

Herrlandslaget har också haft sina delar av framgång på den internationella scenen. Några av lagets mest noterbara prestationer inkluderar:

 • Att vinna guldmedaljen i 1948 års Olympiska spel.
 • Att uppnå en silvermedalj i 1958 års FIFA World Cup.
 • Att vinna bronsmedaljer i världscupen 1950 och 1994, samt i Olympiska spelen 1924 och 1952.

Herrlandslaget har också haft framgång i att kvalificera sig för stora turneringar på senare år, inklusive 2018 års FIFA World Cup och UEFA Euro 2020.

I korthet, Sveriges herrlandslag i fotboll har genom tiderna välkomnat otaliga framstående spelare. Deras prestationer på den globala arenan har inte bara skrivit historia utan också lagt grunden för lagets nuvarande och framtida triumfer. Denna kombination av talang och arv är kärnan i herrlandslagets ständiga strävan efter framgång.

Sveriges Herrlandslaget: En Kraft att Räkna Med

När vi blickar bakåt på Sveriges herrlandslag i fotbolls rika historia och framåt mot dess lovande framtid, är det klart att herrlandslaget är en central del av den internationella fotbollsvärlden. Från dess tidiga dagar och framgångar, till dess moderna utmaningar och framgångar, representerar herrlandslaget en djup kärlek till spelet och en outtröttlig strävan efter excellens.

Herrlandslaget har alltid varit en symbol för svensk idrott och nationell stolthet. Dess framstående spelare, från tidigare ikoner som Zlatan Ibrahimović och Tomas Brolin till dagens talanger som Samuel Gustafson och Emil Holm, har lämnat ett bestående avtryck på fotbollslandskapet. Deras passion, hårt arbete och skicklighet har cementerat sitt rykte som en av fotbollens stora krafter.

Men det är inte bara spelarna som utgör kärnan i herrlandslaget. Bakom varje framgångsrikt lag finns ett starkt ledarteam och i detta avseende är herrlandslaget inget undantag. Med huvudtränare Janne Andersson vid rodret, stöds av ett team av dedikerade assistenter, är herrlandslaget rustat för att möta alla utmaningar på fotbollsplanen.

Sveriges herrlandslag i fotboll har också demonstrerat sin förmåga att prestera på den internationella scenen, med imponerande prestationer som att vinna guldmedaljen i 1948 års Olympiska spel, och att uppnå en silvermedalj i 1958 års FIFA World Cup. Dessa prestationer, liksom många andra, förtjänar att firas och komma ihåg.

Framtiden ser ljus ut för svenska herrlandslaget. Med en blandning av erfarna veteraner och unga, lovande talanger i truppen, och med ett starkt ledarteam som driver dem framåt, finns det ingen tvekan om att herrlandslaget kommer att fortsätta att göra Sverige stolt på den internationella fotbollsscenen.

Som vi ser fram emot vad framtiden har att erbjuda, är en sak säker: Sveriges herrlandslag i fotboll kommer att fortsätta att vara en inspirationskälla för fotbollsälskare över hela världen. Med sin styrka, sin vilja och sin passion för spelet, kommer herrlandslaget att fortsätta att inspirera och fascinera oss alla, oavsett om vi är livslånga fans eller nya till fotbollens värld. Herrlandslaget, vi ser fram emot att följa din resa.

Mindre

Läs mer