Gabriel Gudmundsson

Gabriel Gudmundsson: Statistik, lön och karriär i Lille och landslaget

Gabriel Gudmundsson är en ung och enormt talangfull svensk fotbollsspelare som snabbt har etablerat sig som en av de mest spännande backarna i Europa. Med sin explosivitet, teknik och fotbollsintelligens har han fångat uppmärksamheten hos både fans och experter. Gudmundsson spelar för närvarande för den franska klubben Lille i Ligue 1 och är även en viktig del av det svenska landslaget.

FaktaområdeBeskrivning
NamnGabriel Gudmundsson
Födelsedatum29 april 1999
PositionVänsterback
Nuvarande lagLille OSC (Ligue 1, Frankrike)
Tröjnummer23
Landskamper12 (2 assist)
Tidigare klubbarHalmstads BK, FC Groningen
Övergångssumma till Lilleca 50 miljoner kronor
Kontrakt med Lille tillJuni 2026
Uppskattad lön i Lilleca 300 000 kr/vecka
Marknadsvärde12 miljoner euro (Transfermarkt)
Statistik i Ligue 1Topp 10 i ligan för lyckade dribblingar, inlägg och skapade chanser per match
LandslagsstatistikSpelat samtliga matcher i EM-kvalet, bidragit till Sveriges kvalificering

Karriär och nuvarande lag

Gudmundssons fotbollsresa började i Halmstads BK, där han gjorde debut i A-laget som 17-åring. Efter att ha imponerat i Allsvenskan med sin snabbhet och offensiva kvaliteter flyttade han 2019 till nederländska FC Groningen. Under två säsonger i Eredivisie fortsatte Gudmundsson att utvecklas och fånga uppmärksamhet från större klubbar.

I augusti 2021 skrev han på ett femårskontrakt med franska Lille, en klubb med höga ambitioner både i Ligue 1 och i Europa. Övergångssumman rapporterades vara omkring 50 miljoner kronor, vilket gjorde Gudmundsson till en av de dyraste svenska försvararna genom tiderna.

I Lille har Gudmundsson snabbt blivit en nyckelspelare och en publikfavorit. Han har imponerat med sin förmåga att bidra både offensivt och defensivt, med sin energi och sitt driv längs vänsterkanten. Tränare och lagkamrater har hyllat hans professionalism, attityd och ständiga vilja att utvecklas.

Landslagskarriär och statistik

Efter att ha representerat Sverige på U17-, U19- och U21-nivå fick Gudmundsson debutera för A-landslaget i juni 2022 i en Nations League-match mot Serbien. Han har sedan dess etablerat sig som förstaalternativ på vänsterbackspositionen och spelat samtliga matcher i EM-kvalet.

Gudmundssons statistik vittnar om hans kvalitet och potential. I Halmstads BK spelade han 80 matcher och gjorde imponerande 14 mål som försvarare. I FC Groningen spelade han 37 matcher och gjorde 2 mål, medan han i Lille hittills har spelat 47 matcher och gjort 1 mål.

I Ligue 1 rankas Gudmundsson högt bland försvarare när det gäller insläppta mål, bollåtererövringar och offensiva bidrag. Han ligger i topp 10 i ligan när det gäller lyckade dribblingar per match (1,8), lyckade inlägg per match (1,4) och skapade chanser per match (1,1). Hans defensiva statistik är också imponerande, med i genomsnitt 2,5 tacklingar, 1,9 brytningar och 2,1 clearances per match.

I landslaget har Gudmundsson spelat 12 matcher sedan debuten och bidragit med 2 assist. Han var en av Sveriges bästa spelare i EM-kvalet, där laget kvalificerade sig för turneringen med imponerande resultat. Gudmundssons insatser har hyllats av både förbundskapten Janne Andersson och lagkamrater.

Lön, marknadsvärde och framtidsutsikter

Enligt rapporter tjänar Gudmundsson omkring 300 000 kronor i veckan i Lille, vilket gör honom till en av de bäst betalda svenska fotbollsspelarna. Hans nuvarande marknadsvärde uppskattas till 12 miljoner euro enligt Transfermarkt, en siffra som förväntas stiga i takt med hans fortsatta utveckling.

Med tanke på Gudmundssons unga ålder (22 år) och redan imponerande meriter finns det ingen gräns för hur långt han kan nå i fotbollsvärlden. Hans kontrakt med Lille sträcker sig till juni 2026, men det ryktas redan om intresse från större klubbar i England, Spanien och Tyskland.

Gabriel Gudmundsson är utan tvekan en spelare att hålla ögonen på de kommande åren. Med sin talang, karisma och professionella inställning har han alla förutsättningar att bli en av världens bästa vänsterbackar och en nyckelspelare för både Lille och det svenska landslaget under lång tid framöver. Fotbollssverige har all anledning att vara stolt över denna lysande stjärna på den internationella fotbollshimlen.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE