Gary Neville

Gary Neville uppmanar till snabbare hantering av Manchester Citys fall

Källa: Strettynews

Gary Neville, före detta försvarare för Manchester United, har framfört kritik mot Premier Leagues hantering av ekonomiska regelöverträdelser. I en intervju med “The Overlap” uttrycker han en önskan om att ligan ska påskynda processen med Manchester Citys överklagande. Neville menar att det nuvarande Financial Fair Play-systemet (FFP) är till nackdel för nykomlingar med finansiellt starka ägare, såsom Newcastle United, och gynnar de etablerade elitklubbarna.

“Jag skulle vilja se en ändring till FFP. Jag har aldrig hållit med om det från första början, så som det är nu. Det hindrar klubbar, som Newcastle United med rika ägare, från att kunna nå toppen,” säger Gary Neville till “The Overlap”.

Neville betonar även vikten av att ge andra elitlag klarhet i situationen. Han påpekar att både Nottingham Forest och Everton nyligen har anklagats för att ha brutit mot Premier Leagues vinst- och hållbarhetsregler. Everton har tidigare fått en poängavdrag på 10 poäng, men klubbens ledning bestrider anklagelsen.

Det har väckts frågor kring varför Manchester Citys kontroversiella fall, där klubben anklagas för att ha brutit mot 115 finansiella regler under en nioårsperiod, inte har behandlats ännu. “Det är i Manchester Citys och allas intresse att föra fram det fallet, påskynda processen och göra det snabbare. Det kan inte fortsätta, och det skadar Premier League,” tillägger Neville.

Neville uppmanar Premier League att agera snabbt för att undvika ytterligare skada på ligan och för att upprätthålla en rättvis konkurrens.

Insikt i Premier Leagues finansiella spelregler

Premier League och UEFA:s regler för vinst och hållbarhet syftar till att begränsa klubbarnas tillåtna förluster och kontrollera deras utgifter. Med dessa regler i fokus, har diskussioner kring Manchester Citys ekonomiska agerande intensifierats.

  • Tillåtna förluster: Upp till £5m per säsong, kan öka till £35m med ägarinvesteringar.
  • Utspridning av transferkostnader: Möjligt över max fem år.
  • Egenförlust: Klubbar får endast förlora £15m av egna pengar över tre år.
  • Säker finansiering: Ägare kan täcka förluster utöver £15m, upp till £105m.
  • Finansiella planer: Krävs om ägare tillhandahåller säker finansiering.
  • Ytterligare restriktioner: För klubbar som tillbringat tid i EFL.

Under sommarfönstret 2023 spenderade Premier League-klubbar nästan £2.4bn på transfers, vilket understryker behovet av regleringar för att upprätthålla en hållbar ekonomisk modell inom fotbollen.

Dessa regler är av central betydelse i debatten som Gary Neville fört fram – en debatt om huruvida nuvarande system gynnar etablerade klubbar på bekostnad av nykomlingar med finansiella muskler.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE