Gegenpressing (kontrapress) Jurgen Klipp

Gegenpressing: Fotbollstaktiken som förändrade spelet

Gegenpressing är en taktisk metod inom fotboll där ett lag direkt utövar press på motståndaren efter att ha tappat bollinnehavet, ofta på motståndarens sida av planen, för att snabbt återvinna bollen och skapa målchanser. Strategin syftar till att återerövra bollen och skapa målchanser.

Begreppet, som översätts till ‘kontrapress’ från tyska, har blivit populär genom tränare som Jurgen Klopp och Ralf Rangnick. Klopps användning av gegenpressing i Borussia Dortmund och Liverpool bidrog till segrar i Champions League och Premier League. Taktiken fokuserar på att ta mark och spelets psykologiska aspekter.

Gegenpressingens historiska ursprung

Gegenpressingens rötter kan spåras till pressstrategierna hos tränare som Wolfgang Frank och den berömde tränaren för AC Milan, Arrigo Sacchi. Frank, en mentor till Jurgen Klopp, var tidig med att använda presspel som nu är vanligt i fotboll. Sacchi påverkade fotbollstaktiken med Milan genom att införa ett systematiskt presspel som påverkade defensiv organisation.

I videon ovan förklarar Klopp hur gegenpressing är en viktig faktor för laget.

Jurgen Klopps inflytande på gegenpressing

Jurgen Klopp har blivit synonym med gegenpressing under sin tid som tränare för Borussia Dortmund och Liverpool. Klopps användning av gegenpressing bidrog till två Bundesliga-titlar med Dortmund och en Champions League-titel med Liverpool. Hans framgångar har gjort gegenpressing till en av de mest diskuterade fotbollstaktikerna i nutid.

Gegenpressingens påverkan på Liverpool

Under Jurgen Klopps ledning har Liverpool implementerat gegenpressing och uppnått betydande framgångar, inklusive vinst i Champions League 2019. Denna spelstil är central i Liverpools taktik, med fokus på snabb bollåtererövring och offensiv för att dominera matcher.

Gegenpressingens taktiska krav och lagarbete

För att lyckas med gegenpressing krävs hög fysisk kondition, strategisk positionering och förmågan att utnyttja motståndares misstag. Spelstilen kräver samarbete från alla spelare, inklusive anfallare och ytterbackar.

Andra inflytande tränare och motstrategier

Tränare som Marcelo Bielsa, Pep Guardiola och Jose Mourinho har också bidragit till utvecklingen och förfiningen av presspelet. Motståndarlag utvecklar ständigt strategier för att hantera gegenpressing, vilket bidrar till den taktiska utvecklingen inom fotbollen.

Gegenpressing är en fotbollstaktik där ett lag tillämpar omedelbar press på motståndaren efter att ha förlorat bollinnehav, ofta på motståndarens sida av planen, för att snabbt återta bollen och skapa målchanser.

Om du vill läsa mer om fotbollstaktiker, titta in våra artikelar om Tiki-Taka och Totalfotboll.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE