Gustaf Lagerbielke

Gustaf Lagerbielke: Lön, Statistik och Båtliv med Familjen

Gustaf Lagerbielke, född 10 april 2000 i Stockholm, är en svensk fotbollsspelare som sedan augusti 2023 spelar för skotska Celtic. Den 193 cm långa mittbacken har tidigare representerat AIK, Elfsborg och svenska landslaget. Lagerbielke är känd för sin fysiska spelstil, starka huvudspel och förmåga att starta anfall med precisa långbollar.

Hans agent, Martin Klette på Nima Sports, har varit instrumental i att förhandla fram övergången till Celtic. Utanför fotbollsplanen gillar Gustaf att spendera tid med familjen och åka båt i Stockholms skärgård.

FaktumBeskrivning
NamnGustaf Lagerbielke
Födelsedatum10 april 2000
FödelseortStockholm, Sverige
PositionMittback
Nuvarande klubbCeltic FC
Tröjnummer i Celtic4
Tidigare klubbarAIK (ungdom), FC Djursholm (ungdom), IF Elfsborg
Landskamper för Sverige21
Landslagsdebut9 oktober 2021 mot Kosovo
FöräldrarGreve Johan Lagerbielke och grevinnan Catharina Lagerbielke (född von Essen)
AgentMartin Klette, Nima Sports
Övergångssumma till Celticca 30 miljoner kronor
Kontrakt med CelticTill sommaren 2028
Uppskattad årslön i Celticca 10 miljoner kronor
Styrkor som spelareFysisk styrka, huvudspel, långpassningar, spelförståelse
Intresse utanför fotbollenBåtliv i Stockholms skärgård
UtmärkelserÅrets nykomling i Allsvenskan 2019, Årets lag i Allsvenskan 2020 och 2021

Uppväxt och tidiga år

Gustaf är son till greve Johan Lagerbielke och grevinnan Catharina Lagerbielke (född von Essen). Han växte upp i en idrottsintresserad familj på Östermalm i Stockholm tillsammans med sina två yngre systrar. Som ung spelade han i AIK:s och FC Djursholms ungdomslag innan han som 18-åring skrev på för Elfsborg 2018. Under tiden i AIK:s akademi var han lagkapten för U17-laget och vann SM-guld med U19-laget 2017.

Genombrott i Elfsborg

I Elfsborg fick Lagerbielke sitt genombrott och etablerade sig snabbt som en av allsvenskans bästa mittbackar. Han imponerade med sitt lugna och stabila spel, starka duellspel och förmåga att läsa spelet. Under sin debutsäsong 2018 spelade han 22 matcher från start och hjälpte laget till en 6:e plats i Allsvenskan.

Säsongen 2019 fortsatte framgångarna för Lagerbielke som startade samtliga 30 ligamatcher och var en nyckelspelare när Elfsborg slutade 4:a i tabellen. Han vann även priset som “Årets nykomling” på Allsvenskans stora pris.

2020 och 2021 befäste Gustaf sin plats som en av seriens bästa försvarare. Han missade bara en match på två säsonger och bidrog starkt till att Elfsborg hade ett av Allsvenskans bästa försvar. Laget slutade 5:a respektive 6:a i tabellen och Lagerbielke belönades med uttagningar i “Årets lag” båda säsongerna.

Flytten till Celtic

Efter fyra imponerande säsonger i Elfsborg värvades Gustaf av skotska storklubben Celtic i augusti 2023. Övergångssumman rapporterades ligga på cirka 30 miljoner kronor, vilket gjorde Lagerbielke till Elfsborgs dyraste försäljning någonsin. Han skrev på ett 5-årskontrakt med Celtic och tilldelades tröjnummer 4.

Lagerbielke debuterade för Celtic den 12 augusti 2023 i en 3-1-seger mot Aberdeen. Han startade matchen och spelade hela 90 minuter. Sedan dess har han snabbt blivit en viktig spelare för Celtic och startat majoriteten av lagets matcher.

Statistik för Gustaf Lagerbielke

Så här ser Lagerbielkes statistik ut från hans tid i Elfsborg (2018-2023):

 • 126 matcher (123 starter)
 • 11 160 spelade minuter
 • 4 mål
 • 2 assist
 • 792 vunna dueller
 • 584 brytningar
 • 219 blockeringar
 • 1 287 lyckade långbollar
 • 7 459 lyckade kortpassningar
 • 91% passningssäkerhet

Och här är statistiken från hans första månader i Celtic (augusti 2023-april 2024):

 • 29 matcher (27 starter)
 • 2 430 spelade minuter
 • 1 mål
 • 1 assist
 • 163 vunna dueller
 • 97 brytningar
 • 41 blockeringar
 • 274 lyckade långbollar
 • 1 892 lyckade kortpassningar
 • 93% passningssäkerhet

Landslagskarriär och framtid

Lagerbielke debuterade för svenska landslaget den 9 oktober 2021 i en VM-kvalmatch mot Kosovo. Han spelade från start och hjälpte Sverige att hålla nollan i en 3-0-seger. Sedan dess har han etablerat sig som en startspelare för Sverige och deltagit i VM 2022 i Qatar.

I VM 2022 spelade Lagerbielke i samtliga Sveriges matcher och imponerade med sitt lugna och stabila spel. Sverige tog sig till åttondelsfinal där man dock förlorade mot Argentina efter straffar. Trots uttåget fick Lagerbielke beröm för sina insatser i turneringen.

Under hösten 2023 och våren 2024 var Lagerbielke en nyckelspelare för Sverige i kvalet till EM 2024. Han startade i samtliga matcher och bidrog starkt till att Sverige kvalificerade sig för mästerskapet genom att sluta tvåa i sin grupp bakom Spanien.

Många experter tror att Lagerbielke snart kommer bli värvad av en ännu större klubb, men Gustaf själv fokuserar på att prestera för Celtic och vinna titlar med dem. Hans nuvarande kontrakt med Celtic sträcker sig till sommaren 2028 och klubben lär kräva en rejäl övergångssumma för att släppa sin stjärnback.

Oavsett framtiden lär vi få se mycket mer av Gustaf Lagerbielke i Celtics grönvita tröja och i den blågula landslagsdressen de kommande åren. Med sin talang, fysik och vinnarmentalitet har han alla förutsättningar att nå toppen av fotbollsvärlden och bli en av Sveriges bästa försvarare genom tiderna.

Inför EM 2024 är Lagerbielke given i Sveriges startelva och kommer att ha en nyckelroll i jakten på nationens första mästerskapstitel sedan 1948. Med rutinerade spelare som Lagerbielke, Victor Nilsson Lindelöf och Alexander Isak i laget har Sverige goda chanser att gå långt i turneringen.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE