Hugo Larsson
Bild: Reportagefotografen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Hugo Larsson: Agent, Statistik, Frankfurt, Lön och Pappa

Den 18-årige mittfältaren Hugo Larsson lämnar Malmö FF för att ansluta till Eintracht Frankfurt i Bundesliga. Larsson har skrivit på ett femårskontrakt med den tyska klubben och blir därmed en av de yngsta svenskarna någonsin i Bundesliga.

KategoriFakta
NamnHugo Emanuel Larsson
Födelsedatum27 juni 2004
FödelseortSvarte, Ystads kommun
PositionMittfältare
Nuvarande klubbEintracht Frankfurt
Tröjnummer18
AgentHasan Cetinkaya, HCM Sports Management
Övergångssumma till Frankfurtca 100 miljoner kronor
Lön i Frankfurtca 22 miljoner kronor per säsong
Marknadsvärde (jan 2024)30 miljoner euro (ca 330 miljoner kronor)
ModerklubbSoGK Charlo
Tidigare klubbarYstads IF, Malmö FF
Matcher för Malmö FF59
Mål för Malmö FF4
Assist för Malmö FF7
Matcher i Bundesliga 22/2318 från start, 1 inhopp
Mål i Bundesliga 22/232
Assist i Bundesliga 22/234
Passningssäkerhet i Bundesliga 22/2389,22% (näst bäst i laget)
Närkampssäkerhet i Bundesliga 22/2351,69% (femte bäst i laget)
A-landskamper för Sverige1
U17-U21 landskamper för Sverige12
UtmärkelserMånadens spelare” i Bundesliga (dec 2023), Bästa spelare U17 Allsvenskan 2020
PappaPetter Larsson, före detta fotbollsspelare i Ystads IF
MammaMaria Larsson

Bakgrund

Hugo Emanuel Larsson föddes den 27 juni 2004 i Svarte, en ort i Ystads kommun. Han började spela fotboll i SoGK Charlo 2009 och gick sedan till Ystads IF 2015. Som 12-åring, 2016, gick han till Malmö FF:s ungdomsakademi där han snabbt imponerade. Larsson debuterade för A-laget redan som 17-åring den 20 februari 2022 i Svenska Cupen och etablerade sig snabbt som en nyckelspelare i Malmös mittfält.

Under sin tid i Malmö FF:s ungdomslag vann Larsson flera titlar, däribland U17 Allsvenskan 2020 och U19 Allsvenskan 2021. Han utsågs också till turneringens bästa spelare i U17 Allsvenskan 2020.

Övergången till Eintracht Frankfurt

Larssons imponerande insatser i Allsvenskan och Europa League väckte intresse från flera europeiska storklubbar. Han provspelade bland annat med Chelsea som ung, men valde att stanna i Malmö för att utvecklas. Till slut blev det Eintracht Frankfurt som vann kampen om den talangfulle svenskens underskrift. Övergångssumman rapporteras ligga på runt 9 miljoner euro (ca 100 miljoner kronor), vilket gör Larsson till Malmö FF:s dyraste försäljning någonsin. Larssons agent, Hasan Cetinkaya på HCM Sports Management, har varit en nyckelspelare i övergången.

Hugo är redo för nästa steg i sin karriär och Eintracht Frankfurt är den perfekta klubben för honom att utvecklas i”, säger Cetinkaya. Frankfurts sportchef Markus Krösche är mycket nöjd med värvningen. “Hugo Larsson är en ung och redan etablerad mittfältare med enorm potential, som kommer att stärka vår trupp… Vi kommer att bygga upp honom och hjälpa honom att ta nästa steg. Vi är övertygade om att han kommer att ge oss mycket glädje i framtiden”, säger Krösche.

Spelartyp och jämförelser

Larsson är en komplett mittfältare med bra passningsspel, stark defensiv och ett bra skott. Han har jämförts med Rodri i Manchester City för sin förmåga att bryta spel och styra tempot, men också Kevin De Bruyne för sin teknik och spelförståelse. Med sin längd på 187 cm har Larsson en bra fysik och är svår att rubba av bollen. Han har också en imponerande speed för att vara en defensiv mittfältare.

Larssons spelstil har hyllats av många experter. “Hugo har allt som krävs för att bli en toppspelare. Han har teknik, spelförståelse, fysik och en enorm vinnarskalle. Jag tror vi kommer att få se honom i världens bästa ligor inom en snar framtid”, säger den före detta landslagsspelaren Anders Svensson.

Statistik för Hugo Larsson

Trots sin unga ålder har Larsson redan imponerande statistik från sin tid i Malmö FF och Eintracht Frankfurt:

 • 59 matcher för Malmö FF
 • 4 mål för Malmö FF
 • 7 assist för Malmö FF
 • 18 matcher från start i Bundesliga 22/23, 1 inhopp
 • 2 mål i Bundesliga 22/23
 • 4 assist i Bundesliga 22/23
 • 89,22% passningssäkerhet i Bundesliga 22/23, näst bäst i laget
 • 51,69% närkampssäkerhet i Bundesliga 22/23, femte bäst i laget
 • 1 A-landskamp för Sverige, debut 12 januari 2023 i 2-0 vinst mot Finland
 • 12 U17-U21 landskamper för Sverige
 • Utsedd till “Månadens spelare” i Bundesliga i december 2023

Skada och comeback

I mars 2024 tvingades Larsson lämna det svenska landslagets samling i Portugal på grund av en mindre skada. Han missade ett par matcher för Frankfurt men var tillbaka i full träning den 29 februari och satt på bänken i matchen mot Heidenheim den 2 mars. Skadan kom olägligt för Larsson som var i toppform. I februari 2024 gjorde han sitt första hattrick i Bundesliga i 4-1 segern mot Borussia Mönchengladbach. Han blev då den yngsta svensken någonsin att göra ett hattrick i en av Europas fem stora ligor.

Lön och marknadsvärde

Detaljer om Larssons lön i Eintracht Frankfurt har inte offentliggjorts, men enligt rapporter kommer han att tjäna runt 2 miljoner euro (ca 22 miljoner kronor) per säsong. Det är en markant ökning från hans lön i Malmö FF som låg på runt 500 000 kronor per år.Larssons marknadsvärde har skjutit i höjden sedan övergången till Frankfurt. I januari 2024 värderades han till 30 miljoner euro (ca 330 miljoner kronor) av transfermarkt.de, vilket gör honom till den mest värdefulla svenska fotbollsspelaren någonsin.

Familj och uppväxt

Hugo Larsson kommer från en fotbollsfamilj. Hans pappa, Petter Larsson, spelade själv fotboll på elitnivå i Ystads IF och har varit en viktig stöttepelare i Hugos karriär. “Jag har alltid försökt stötta Hugo i hans fotbollssatsning, men samtidigt låtit honom gå sin egen väg. Det är fantastiskt att se hur långt han har kommit”, säger Petter Larsson. Hugos mamma, Maria Larsson, är också en viktig person i hans liv.

“Mamma har alltid sett till att jag har haft båda fötterna på jorden och påmint mig om vikten av att ha roligt och njuta av fotbollen”, säger Hugo Larsson.

Framtidsutsikter

Med övergången till Eintracht Frankfurt skriver Hugo Larsson in sig i historieböckerna som en av Sveriges mest lovande fotbollstalanger. Han förväntas ta en startplats direkt i Frankfurts mittfält och fortsätta utvecklas till en toppspelare.Flera storklubbar, däribland Arsenal och Liverpool, uppges redan ha visat intresse för Larsson.

I januari 2024 rapporterades det att Frankfurt satt en prislapp på 68 miljoner pund (ca 850 miljoner kronor) på svensken. Men Larsson verkar trivas bra i Frankfurt. Efter 3-0 segern mot Bayern München i december 2023, där Larsson gjorde 1-0 målet, sade han:”Jag kunde inte ha önskat mig en bättre start här i Frankfurt. Fansen, staden, laget – allt har överträffat mina förväntningar. Att få göra mål mot Bayern är såklart en dröm för vilken ung spelare som helst.

Nu gäller det bara att fortsätta jobba hårt och utvecklas

“Larsson har också stora ambitioner med landslaget. “Mitt mål är att etablera mig i A-landslaget och hjälpa Sverige att nå ett stort mästerskap. Vi har en spännande generation på gång och jag hoppas kunna bidra med mina kvaliteter”, säger han. Med sitt fina teknik, smarta passningsspel och hårda arbete har Hugo Larsson alla förutsättningar att bli nästa stora svenska stjärna i Bundesliga och på den internationella fotbollsscenen.

Framtiden ser onekligen ljus ut för den unga mittfältsstjärnan från Skåne.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE