Hur många mål har Zlatan gjort

Hur många mål har Zlatan gjort i sin karriär?

Han har präglat fotbollshistorien med sin unika stil och sitt målsinne, men hur många mål har Zlatan gjort i sin karriär? Zlatan Ibrahimović, den numera pensionerade svenska fotbollsikonen, har under sin karriär gjort över 570 mål för klubbarna han representerat och 62 mål för det svenska landslaget.

Denna siffra cementerar hans status som Sveriges främsta målgörare genom tiderna.

Tidiga år och Zlatans framfart

Född den 3 oktober 1981 i Malmö, Sverige, var Zlatan Ibrahimović redan i ung ålder en kraft att räkna med på fotbollsplanen. Med en längd på 195 centimeter och en högerfot som sällan missade målet, inledde Zlatan sin resa i Malmö BI och FBK Balkan innan han slog igenom i Malmö FF. Åren 1999–2001 med Malmö FF resulterade i 16 mål på 40 matcher, en stark start för en blivande stjärna.

Från Malmö till Europas fotbollselit

Zlatans klubbkarriär tog fart efter flytten från Malmö FF, där han bidrog till deras poängställning mer än någon annan spelare tidigare. Han värvades av Ajax, där han fortsatte att imponera med 35 mål på 74 matcher. Efter en framgångsrik period i Nederländerna följde en serie övergångar till några av Europas mest framstående klubbar, inklusive Juventus, Inter Milan och Barcelona. Vid varje stopp lämnade Zlatan avtryck på planen och i målprotokollet.

Målrik tid i Italien och Spanien

I Juventus nätade Zlatan 23 gånger under sina 70 matcher, och i Inter Milan nådde han en ännu högre nivå med 57 mål på 88 matcher. Även om hans tid i Barcelona var komplicerad, så bidrog han med 16 mål under sin korta sejour. I AC Milan, där han spenderade två säsonger, en på lån och en permanent, satte han dit 42 bollar i nätet över 61 matcher.

Rekord och triumfer med Paris Saint-Germain

I Paris Saint-Germain (PSG) blomstrade Zlatan verkligen upp och blev en målmaskin av sällan skådat slag. Med en imponerande summa av 113 mål på 122 matcher blev han en legend i PSG och Ligue 1. Hans bidrag var avgörande för klubbens inhemska dominans under dessa år.

Sena år i Manchester

Zlatans tid i Manchester United var fylld av både utmaningar och triumfer.

Trots skador och en ålder där många spelare tänker på pension, lyckades han göra avtryck med 17 mål på 33 matcher. Han hjälpte klubben till viktiga titlar och visade att ålder bara är en siffra för en atlet av hans kaliber.

Zlatan i landslaget

Hur många mål har Zlatan gjort i landslaget?

Zlatans mål i landslaget är lika imponerande som hans klubbkarriär. Med 62 mål på 122 matcher för Sverige har han satt en standard som blir svår att matcha. Som den ledande målgöraren i landslagets historia har han skrivit in sig i historieböckerna och inspirerat en hel nation.

En era av prestationer

Zlatans professionella resa har varit fylld av individuella utmärkelser och erkännanden. Han har vunnit Guldbollen 12 gånger och hans målfarlighet i Champions League, med totalt 48 mål, visar hans förmåga att prestera på den allra högsta nivån. Hans övergång från Inter till Barcelona för 69 miljoner euro står kvar som en av de dyraste i fotbollens historia..

Ett arv som lever vidare

Zlatan Ibrahimović tillkännagav sitt avslut på fotbollskarriären den 4 juni 2023. Hans inverkan på sporten och de mål han gjort kommer att leva kvar länge. Han är mer än en statistisk notering; han är en berättelse om ambition, talang och en aldrig sinande vilja att överträffa förväntningarna.

Det är svårt att tänka sig en svensk fotboll utan Zlatans närvaro (vi försöker fortfarande vänja oss).

Han har inte bara satt målrekord för landslaget och skapat magi i klubbar som PSG och Manchester United, men han har också inspirerat en ny generation spelare. Med 62 mål för landslaget och otaliga mål för storlag som Ajax, Juventus, Inter Milan, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain och Manchester United, är svaret på frågan “Hur många mål har Zlatan gjort?” mer än imponerande. Zlatan Ibrahimovićs målrika karriär är en hyllning till en av de största idrottarna vår tid har skådat.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE