Poängställning i premier league
Bild: Peter Woods, CC BY-SA 2.0 DEED, Cropped.

Poängställning i Premier League

Poängställning i Premier League är en kritisk faktor som direkt påverkar lagens taktik och strategier. Detta engelska mästerskap är en arena för högkvalitativ fotboll, där poängställningen ofta blir en nyckelindikator för att bedöma lagens framgång eller misslyckande.

Här kan du följa den aktuella poängställningen i Premier League, samtidigt som du kan utforska relevant data och historiska händelser. Detta inkluderar inte bara statistik om lag och spelare, utan även tidigare rekord och milstolpar som har format ligan över tid.

Nuvarande poängställning i Premier League 2023

Här hittar du den senaste statistiken från PL, uppdaterad i realtid. Denna sektion ger dig en översiktlig bild av lagen som leder, de som riskerar nedflyttning, och allt däremellan. Följ med för att hålla dig uppdaterad om ligan och se hur ditt favoritlag presterar.

Premier league tabell

Tabellen uppdateras dagligen

Historisk data

När vi tittar på den historiska datan kring poängställningen i Premier League, är det tydligt att poängen har spelat en central roll i att forma ligan och dess lag. Med hjälp av denna data kan vi få en djupare förståelse för hur poängen har bidragit till framstående prestationer, dramatiska ögonblick och oväntade vändningar i Premier League.

Historisk data för Premier League - Diagram
KategoriRekordLag/Säsong
Flest poäng i en säsong100Manchester City (2017–18)
Flest hemmapoäng i en säsong55Chelsea (2005–06), Man Utd (2010–11), Man City (2011–12), Liverpool (2019–20)
Flest bortapoäng i en säsong50Manchester City (2017–18)
Flest poäng utan att vinna ligan97Liverpool (2018–19)
Minst poäng i en säsong11Derby County (2007–08)
Flest poäng som jumbolag40 (42 matcher), 34 (38 matcher)Nottingham Forest (1992–93, 1996–97)
Minst hemmapoäng i en säsong7Sunderland (2005–06)
Minst bortapoäng i en säsong3Derby County (2007–08)
Minst poäng i en säsong och vunnit ligan75Manchester United (1996–97)
Flest poäng i en säsong och nedflyttad49 (42 matcher), 42 (38 matcher)Crystal Palace (1992–93), West Ham United (2002–03)
Minst poäng i en säsong och undvikit nedflyttning34West Bromwich Albion (2004–05)
Flest poäng i en säsong av nykomling77 (42 matcher), 66 (38 matcher)Newcastle United (1993–94), Nottingham Forest (1994–95), Ipswich Town (2000–01)
Flest dagar i ligatoppen274Chelsea (2014–15), Liverpool (2019–20)
Flest dagar i ligatoppen utan att vinna248Arsenal (2022–23)

Källa: premierleague.com

Flest och minst poäng i en säsong

Manchester City satte rekordet för flest poäng i en säsong med 100 poäng under 2017–2018. Detta är inte bara en prestation i sig, utan det visar också på en dominerande säsong där laget var överlägset i ligan. Det är intressant att notera att detta rekord har satt en ny standard för framgång i Premier League, och det blir spännande att se vilket lag som kommer att kunna utmana detta rekord i framtiden.

På andra sidan av spektrumet hittar vi Derby County, som innehar det tvivelaktiga rekordet för minst poäng i en Premier League-säsong med endast 11 poäng under 2007–2008. Denna svaga prestation ledde inte bara till nedflyttning utan har också blivit en varningssignal för andra lag om de potentiella konsekvenserna av en dålig säsong. Det är en påminnelse om hur tuff poängställningen i Premier League kan vara och hur viktigt det är att vara konsekvent för att undvika en sådan ödesdiger säsong.

Flest poäng utan att vinna titeln

Liverpool samlade 97 poäng under säsongen 2018–2019 utan att vinna ligan, vilket är det högsta antalet poäng någonsin för ett lag som inte vunnit. Detta visar hur en säsong som skulle ha varit en rekordsäsong i många andra ligor inte räckte till för att säkra en Premier League-titel. Det understryker den höga kvaliteten och konkurrensen i ligan, där även en nära perfekt säsong inte alltid är tillräcklig för att ta hem titeln.

Minst poäng för att vinna titeln

Manchester United satte ett annat distinkt rekord under säsongen 1996/97. De lyckades vinna Premier League-titeln med endast 75 poäng. Denna prestation visar att det inte alltid är laget med flest poäng som vinner titeln, men det kräver fortfarande en konsekvent hög prestanda för att säkra seger.

Dessa historiska data och statistik ger oss en inblick i den intensiva konkurrens och det oförutsägbara spel som utmärker Premier League. Poängställningen har verkligen varit avgörande för lagen och deras framgång. Det är därför vi ständigt följer poängställningen i Premier League, för att förstå och uppskatta de ansträngningar och prestationer som lagen och spelarna gör på planen.

Poäng och nedflyttning

Ett annat fascinerande aspekt av poängstatistiken är lag som har blivit nedflyttade trots att de har samlat på sig en ansenlig mängd poäng. Till exempel samlade West Ham United 42 poäng under säsongen 2002–2003 men blev ändå nedflyttade. Detta visar på den otroliga konkurrensen i Premier League och hur varje poäng kan vara avgörande för ett lags öde.

Poäng för nykomlingar i ligan

Newcastle United och Nottingham Forest samlade 77 poäng under sina respektive första säsonger i Premier League (1993–94 för Newcastle och 1994–95 för Nottingham). Detta är det högsta antalet poäng någonsin för ett lag som har blivit uppflyttat den föregående säsongen. Detta visar att nykomlingar kan göra en omedelbar inverkan och utmana etablerade lag, vilket gör ligan ännu mer oförutsägbar och spännande.

Flest dagar i toppen av ligan

Chelsea och Liverpool har spenderat flest dagar i toppen av Premier League under en säsong, med 274 dagar för Chelsea under 2014–15 och Liverpool under 2019–20. Detta visar på deras förmåga att inte bara nå toppen utan också att behålla sin position genom konsekvent bra prestationer. Det är en indikator på lagets styrka och uthållighet över en hel säsong, vilket är avgörande för att vinna ligan.

Flest poäng utan att vara i toppen av ligan

Arsenal spenderade 248 dagar i toppen av Premier League under säsongen 2022–23 utan att vinna titeln. Detta är det högsta antalet dagar ett lag har varit i toppen utan att säkra en seger. Detta belyser den intensiva konkurrensen i ligan, där ett lag kan dominera under större delen av säsongen men ändå missa chansen att vinna titeln.

Flest hemma- och bortapoäng i en säsong

Chelsea, Manchester United och Manchester City delar rekordet för flest hemmapoäng i en säsong med 55 poäng. Å andra sidan har Manchester City rekordet för flest bortapoäng i en säsong med 50 poäng under 2017–18. Dessa rekord visar på vikten av att vara stark både hemma och borta för att ha en framgångsrik säsong i Premier League.

Noterbara lag

Poängställningen i Premier League har påverkat många lag på olika sätt. Vissa lag har visat upp enastående prestationer, medan andra har kämpat mot nedflyttning. I denna sektion kommer vi att titta på några av de mest framstående lagen och deras prestationer när det gäller poängställning.

Manchester United

Manchester United är ett av de mest framstående lagen i Premier League och har vunnit ligan 13 gånger, vilket är fler än något annat lag. De har också satt rekord för flest poäng under en säsong, med 91 poäng under säsongen 1999/2000. Denna prestation visar på deras dominans och förmåga att konsekvent prestera på högsta nivå.

Chelsea

Chelsea är ett annat lag som har haft stor framgång i Premier League. De innehar rekordet för flest segrar under en säsong, med 30 vinster under säsongen 2016/17. Denna prestation visar på deras styrka och förmåga att dominera ligan under en hel säsong.

Leicester City FC

Leicester Citys osannolika triumf under säsongen 2015/16 är en av de mest anmärkningsvärda prestationerna i Premier Leagues historia. Laget, som hade undvikit nedflyttning med knapp marginal säsongen innan, chockade fotbollsvärlden genom att vinna ligan med 81 poäng. De hade odds på 5000-1 för att vinna titeln i början av säsongen, vilket gör deras framgång till en av de största skrällarna i sportens historia.

Under ledning av tränaren Claudio Ranieri och med stjärnspelare som Jamie Vardy och Riyad Mahrez, visade Leicester en fantastisk sammanhållning och taktisk skicklighet. Deras förmåga att konsekvent vinna matcher och samla poäng, ofta genom att spela en defensiv och kontringsinriktad fotboll, var avgörande för deras framgång.

Denna otroliga prestation har inte bara gett Leicester City en plats i historieböckerna, utan har också inspirerat mindre lag och visat att allt är möjligt i Premier League.

Arsenal

Arsenal har också haft sin del av framgång i Premier League. De är mest kända för sin “Oslagna säsong” 2003/04, där de gick igenom hela säsongen utan att förlora en enda match. De samlade på sig 90 poäng den säsongen, vilket är en av de högsta poängställningarna någonsin i Premier League.

Crystal Palace och West Ham United

Två lag som har satt distinkta poängrekord är Crystal Palace och West Ham United. Dessa lag har satt rekord för flest poäng under en säsong för ett lag som hotas av nedflyttning. Crystal Palace samlade på sig 49 poäng under säsongen 1992/93, som sträckte sig över 42 matcher. På liknande sätt nådde West Ham United samma poängställning under säsongen 2002/03, men i en kortare 38-matchskampanj. Dessa prestationer visar på deras beslutsamhet och motståndskraft, trots att de stod inför hotet om nedflyttning.

West Bromwich Albion

West Bromwich Albion har också satt ett betydande rekord när det gäller poängställning i Premier League. De innehar rekordet för färst poäng som krävs för att undvika nedflyttning. Under säsongen 2004/05 behöll de sin Premier League-status genom att säkra 34 poäng. Denna prestation visar deras förmåga att genomföra en tuff kampanj och behålla sin plats i den högsta ligan, trots att de samlade på sig färre poäng än många andra lag.

Dessa lag visar på den betydande roll som poängställningen spelar i Premier League. Oavsett om ett lag kämpar för att vinna titeln eller för att undvika nedflyttning, är poängen en avgörande faktor för deras framgång och överlevnad i ligan.

Noterbara spelare och målskyttar

Premier League har varit hem för några av fotbollens mest begåvade spelare och målskyttar. Dessa spelare har inte bara bidragit till sina lag framgång, utan har också haft en betydande inverkan på poängställningen i Premier League. Låt oss nu titta på några av dessa framstående spelare och deras prestationer.

Top 25 Poänggörare i Premier League

RankSpelarePositionNationKlubb(ar)MatcherMål
1Alan ShearerCenteranfallareEngland2 Klubbar441260
2Harry KaneCenteranfallareEngland2 Klubbar320213
3Wayne RooneyCenteranfallareEngland2 Klubbar491208
4Andy ColeCenteranfallareEngland, Jamaica7 Klubbar415187
5Sergio AgüeroCenteranfallareArgentina, SpanienManchester City275184
6Frank LampardCentral MittfältEngland3 Klubbar611177
7Thierry HenryCenteranfallareFrankrikeArsenal FC258175
8Jermain DefoeCenteranfallareEngland5 Klubbar496163
9Robbie FowlerCenteranfallareEngland4 Klubbar379162
10Michael OwenCenteranfallareEngland4 Klubbar326150
11Les FerdinandCenteranfallareEngland6 Klubbar349149
12Teddy SheringhamCenteranfallareEngland5 Klubbar418146
13Mohamed SalahHöger YtterEgyptien2 Klubbar239144
14Robin van PersieCenteranfallareNederländerna2 Klubbar280144
15Jamie VardyCenteranfallareEnglandLeicester City307136
16Jimmy Floyd HasselbainkCenteranfallareNederländerna4 Klubbar288127
17Robbie KeaneCenteranfallareIrland6 Klubbar349125
18Nicolas AnelkaCenteranfallareFrankrike6 Klubbar364125
19Dwight YorkeCenteranfallareTrinidad and Tobago5 Klubbar375123
20Romelu LukakuCenteranfallareBelgium4 Klubbar278121
21Steven GerrardCentral MittfältEnglandLiverpool FC504121
22Raheem SterlingVänster YtterEngland3 Klubbar356118
23Ian WrightCenteranfallareEngland2 Klubbar213113
24Sadio ManéVänster YtterSenegal2 Klubbar263111
25Dion DublinCenteranfallareEngland3 Klubbar312110
Källa: footystats.org

Sergio Agüero

Argentinska Sergio Agüero, som spelade för Manchester City, är en av de mest anmärkningsvärda spelarna i Premier Leagues historia. Agüero, känd för sin skicklighet och precision framför målet, innehar rekordet för flest mål i en enda match i Premier League. Under en match mot Newcastle United under säsongen 2015/16, nätade Agüero fem gånger, vilket bidrog betydligt till Manchester Citys poängställning den säsongen. Denna otroliga prestation visade Agüeros skicklighet framför målet och befäste hans status som en av ligans främsta målskyttar någonsin.

Sergio Aguero i premier league
Oldelpaso, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Alan Shearer

En annan framstående spelare i Premier League är den engelska fotbollslegenden Alan Shearer. Shearer, som spelade för både Blackburn Rovers och Newcastle United, innehar rekordet för flest mål någonsin i Premier Leagues historia. Under sin karriär gjorde Shearer otroliga 260 mål, vilket lämnade ett varaktigt avtryck i ligans rekordböcker. Shearers mål bidrog inte bara till hans lags framgång, utan hade också en betydande inverkan på poängställningen i Premier League för lagen.

Individuella målrekord och deras inverkan på poängställningen

Individuella spelares prestationer och målrekord har en direkt inverkan på deras lags poängställning i Premier League. Varje mål som en spelare gör bidrar till lagets totala poängställning, vilket i sin tur kan påverka lagets placering i ligan. Därför är spelare som Agüero och Shearer, med sina imponerande målrekord, oerhört värdefulla för sina lag och spelar en avgörande roll i formandet av poängställningen i Premier League.

Dessa spelare och deras prestationer är bevis på den betydande roll som individuella spelare spelar i Premier League. Deras mål och prestationer på planen bidrar direkt till deras lags framgång och poängställning, vilket i sin tur formar ligan som helhet. Medan lagen kämpar för att vinna varje match, är det ofta dessa spelares prestationer som avgör utfallet och påverkar poängställningen i Premier League.

Vad säger fansen om den nuvarande ställningen i ligan?

Vi satte oss ner med några inbitna fans som har följt ligan i årtionden för att få deras tankar om den nuvarande säsongen. Låt oss dyka in i deras hjärtliga svar och känna pulsen av den verkliga fotbollskulturen.

Johan (Manchester United fan): “Det är alltid en berg-och-dalbana att följa United. Vi har haft våra glansdagar, särskilt när vi vann ligan för 13:e gången. Men den här säsongen har varit en blandning av höga och låga punkter. Jag är optimistisk, men vi måste verkligen fokusera för att hålla oss i toppen.

Sofia (Liverpool fan): “Som en trogen Liverpool-supporter är jag alltid stolt över vårt lag, oavsett. Men jag måste säga att den här säsongen har varit särskilt spännande. Vi har visat en otrolig styrka och sammanhållning på planen. Jag hoppas verkligen att vi kan fortsätta med den här takten och kanske till och med ta hem titeln igen.”

Erik (Arsenal fan): “Det har varit en utmanande tid för Arsenal de senaste åren, men jag ser positiva förändringar den här säsongen. Vi har unga talanger som verkligen kliver fram och visar vad de går för. Även om vi kanske inte toppar tabellen just nu, känner jag att framtiden är ljus för oss.

Poängställning i Premier League: En dynamisk kamp

Poängställning i Premier League är en central faktor som påverkar både lag och spelare. Den visar inte bara hur lagen presterar, utan blir också en indikator för strategiska beslut. Manchester Citys rekordsäsong med 100 poäng och Liverpools 97 poäng utan titelvinst är exempel på detta.

Individuella prestationer, som de av Sergio Agüero och Alan Shearer, påverkar också poängställning i Premier League. Deras mål bidrar direkt till deras lags framgång eller misslyckande.

Lag som Crystal Palace och West Ham United visar att varje poäng är viktig, oavsett om målet är att vinna ligan eller undvika nedflyttning.

Vanliga frågor och svar om statistik i Premier League

Här är en FAQ som behandlar sju konkreta frågor om poängställning och rekord i Premier League. Frågorna och svaren baseras på officiell statistik och ger en snabb överblick av några av de mest diskuterade ämnena när det kommer till ligans prestanda och historia.

Vilket lag har vunnit flest Premier League-titlar?

Manchester United håller rekordet för flest Premier League-titlar med 13 titlar.

Vad är den största segermarginalen i en Premier League-titelkamp?

Manchester City håller rekordet för den största segermarginalen med 19 poäng under säsongen 2017/18.

Vad är det lägsta antalet vinster ett lag har haft i en Premier League-säsong?

Derby County håller det olyckliga rekordet för minst antal vinster under en säsong, med endast 1 vinst under säsongen 2007/08.

Vilket lag har den längsta obesegrade sviten i Premier League?

Arsenal håller rekordet för den längsta obesegrade sviten i Premier League, med 49 matcher utan förlust från 7 maj 2003 till 24 oktober 2004.

Vad är det högsta antalet mål som ett lag har gjort i en enskild Premier League-säsong?

Manchester City gjorde ett rekord på 106 mål under säsongen 2017/18.

Vad är det lägsta antalet poäng ett lag har haft i en Premier League-säsong?

Derby County håller rekordet för minst antal poäng under en säsong med endast 11 poäng under säsongen 2007/08.

Vilka klubbar har aldrig blivit nedflyttade sedan deras första uppflyttning till Premier League?

Enligt senaste data har Brighton & Hove Albion (från 2017/18 till nu) och Brentford (från 2021/22 till nu) aldrig blivit nedflyttade sedan deras första uppflyttning till Premier League.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE