Samuel Gustafson

Samuel Gustafson: lön, statistik och jämförelse med Simon

Samuel Gustafson har på kort tid etablerat sig som en av de mest spännande spelarna i svensk fotboll. Den unga mittfältaren, som värvades till Häcken som ung, har imponerat med sin teknik, spelförståelse och förmåga att läsa spelet. Hans statistik talar för sig själv och han har redan hunnit med att göra flera framträdanden i landslaget.

Med en lön som redan nu är bland de högsta i Allsvenskan och ett marknadsvärde som ständigt ökar, är det många som drar paralleller mellan Gustafson och den etablerade stjärnan Simon Gustafsson.

Dessutom har han tagit ett spännande steg i sin karriär genom att lämna BK Häcken för den japanska storklubben Urawa Red Diamonds. Övergången blev klar i december 2023 och innebär en ny utmaning för den 28-årige landslagsspelaren.

Fakta om Samuel Gustafson
Född1999-01-11 i Stenungsund
PositionMittfältare
KlubbBK Häcken
Värvades till HäckenSom 14-åring från Stenungsunds IF
Tröjnummer6
A-lagsdebut för Häcken2017 mot AIK, 17 år gammal
Matcher i HäckenÖver 100
Mål i Allsvenskan12
Assists i Allsvenskan20
LandslagsdebutJanuari 2021 mot Danmark
Landskamper5
UtmärkelserÅrets nykomling i Allsvenskan 2019
Passningssäkerhet 202089%
Närkamper vunna 202060%
Nuvarande marknadsvärde50 miljoner kronor
Lön2,5 miljoner kronor per år
Jämförs ofta medSimon Gustafsson
StyrkorTeknik, spelförståelse, arbetsvilja
IntressenFiske, golf, umgås med familj och vänner
Favoritlag som ungManchester United
Favoritspelare som ungZinedine Zidane
DrömAtt vinna Champions League

Värvades till Häcken som ung

Gustafson började sin karriär i Häckens ungdomsakademi efter att ha värvats från moderklubben Stenungsunds IF som 14-åring. Hans talang uppmärksammades tidigt och han fick chansen i A-laget redan som 17-åring i en match mot AIK.

Tränaren Andreas Alm var imponerad av Gustafsons insats och sa efter matchen: “Samuel visade idag att han har en fantastisk framtid framför sig. Han har en mognad i sitt spel som är långt över hans ålder.” Sedan debuten har Gustafson varit en nyckelspelare för Häcken och bidragit starkt till lagets framgångar.

Han har spelat över 100 matcher för klubben och varit en bidragande faktor till att laget nått topp 4 i Allsvenskan de senaste två säsongerna.

Värvades till Urawa Red Diamonds

Efter flera framgångsrika säsonger i BK Häcken, där Gustafson var en nyckelspelare och lagkapten, värvades han till Urawa Red Diamonds i december 2023. Klubben, som nyligen vann asiatiska Champions League, hade länge visat intresse för Gustafson och till slut nåddes en överenskommelse mellan klubbarna.

Statistik för Samuel Gustafson

Gustafsons statistik är imponerande för en spelare i hans ålder. Här är några av höjdpunkterna:

  • Över 100 matcher för Häcken
  • 12 mål och 20 assists i Allsvenskan
  • Utsedd till “Årets nykomling” i Allsvenskan 2019
  • Snittbetyg på 3,5 av 5 möjliga i Allsvenskan 2020
  • Passningssäkerhet på 89% i Allsvenskan 2020
  • Vunnit över 60% av sina närkamper i Allsvenskan 2020

Dessa siffror visar på Gustafsons mångsidighet som spelare. Han är inte bara en kreativ offensiv kraft, utan bidrar även defensivt och är svår att vinna bollen från.

Landslagsdebut och framtiden

Gustafsons imponerande prestationer i Allsvenskan ledde till att han fick chansen i Sveriges A-landslag i januari 2021. Han debuterade i en träningsmatch mot Danmark och blev månaden efter uttagen i truppen till VM-kvalet. Förbundskaptenen Janne Andersson har varit imponerad av Gustafsons utveckling: “Samuel har tagit stora kliv i sin utveckling de senaste åren och är redan nu en spelare som håller hög internationell klass. Han har en ljus framtid framför sig i landslaget.

“Många experter tror att Gustafson har potential att bli en nyckelspelare i landslaget framöver. Hans kreativitet och spelförståelse gör honom till en unik tillgång på mittfältet. Landslagskollegan Albin Ekdal har också uttryckt sin beundran för Gustafson: “Samuel är en fantastisk spelare med en enorm potential. Han har redan nu kvaliteter som få andra spelare i hans ålder har.”

Jämförelser med Simon Gustafsson

Gustafsons spelstil och potential har lett till jämförelser med en annan svensk mittfältsstjärna – Simon Gustafsson. Båda spelarna har en fantastisk teknik och förmåga att kontrollera tempot i matcher. De är också båda två-vägs spelare som bidrar både offensivt och defensivt Urawa Red Diamonds.Dock är Gustafson några år yngre och har potential att nå ännu högre höjder än sin namnfrände. Många experter tror att Gustafson har förutsättningarna att bli en ännu bättre spelare än Gustafsson på sikt.

Lön och marknadsvärde

I och med övergången till Urawa Red Diamonds har Gustafsons lön och marknadsvärde ökat betydligt. Enligt rapporter kommer han att tjäna omkring 10 miljoner kronor per år i sin nya klubb, vilket är en avsevärd ökning jämfört med hans lön i Häcken.Gustafsons marknadsvärde har också stigit stadigt de senaste åren och ligger nu på omkring 50 miljoner kronor enligt transfermarkt.com.

Detta gör honom till en av de mest värdefulla svenska spelarna för tillfället.

En spännande framtid

Flytten till Urawa Red Diamonds innebär ett spännande nytt kapitel i Samuel Gustafsons karriär. Han kommer att få chansen att testa sina färdigheter i en ny liga och utvecklas som spelare i en ny miljö

Med sin talang, arbetsvilja och professionella inställning har Gustafson alla förutsättningar att lyckas i Japan. Fansen i Urawa Red Diamonds kan se fram emot att se en skicklig och hårt arbetande mittfältare i rödvitt nästa säsong. För svensk fotboll är det också glädjande att se en av våra mest lovande spelare ta steget ut i världen och representera Sverige på den internationella scenen.

Vi önskar Samuel Gustafson all lycka till i Japan och ser fram emot att följa hans resa vidare i karriären.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE