Varför kallas Hammarby för Bajen?

Varför kallas Hammarby för Bajen?

Begreppet Bajen är inte bara ett namn utan en identitet som vuxit fram ur Hammarby IF:s långa och stolta historia.

Men varför kallas Hammarby för Bajen?

Svaret är att smeknamnet ‘Bajen’ härstammar från en turné i Storbritannien 1946, när Stig Emanuel ‘Stickan’ Andersson lekfullt förvanskade ‘Hammarby’ till ‘Hammarbay’, vilket senare utvecklades till ‘Bajen’. Detta öknamn vann popularitet bland supportrarna på 1970-talet.

Hammarby IF:s etablering och historiska bakgrund

Hammarby IF, en klubb med djupa rötter i stadsdelen Södermalm, grundades officiellt 1897. Dess föregångare, Hammarby Rodd, etablerades redan 1889 och lade grunden för den nuvarande idrottsföreningen. Genom åren har klubben vuxit och blivit en av de mest kända symbolerna för svensk idrott.

Klubbens deltagande i flera sporter

Trots att fotbollen ofta står i centrum, har Hammarby IF deltagit i ett flertal sporter genom åren, inklusive hockey och fotboll. Klubbens mångsidighet speglar dess engagemang för idrott i alla dess former.

Uniformhistorik efter sammanslagningen med Johanneshov IF

På 1920-talet slogs Hammarby IF samman med Johanneshov IF vilket ledde till förändringar i klubbens dräkter. Från att ha burit vita tröjor och gröna byxor ändrades bortastället till gult och svart randiga kit. Men den traditionella hemmadressen återgick till sina ursprungliga färger och är än idag en symbol för klubben.

Rivaliteter med andra Stockholmsklubbar

Hammarby IF:s intensiva rivalitet med andra Stockholmsklubbar i Allsvenskan är välkänd. Denna rivalitet har gett upphov till sånger och traditioner som gör varje möte med rivalerna till något mer än en vanlig match.

Framgångar i olika sporter

Klubben har haft framgångar i bandy, bordtennis, bowling, boxning, friidrott, handboll och ishockey. Dessa triumfer belyser Hammarby IF:s status som en mångsidig och framgångsrik idrottsförening.

Klubbemblemet: Design och symbolik

Klubbemblemet, som designades i början av 1970-talet, utvecklades från Hammarby Rodd Klubbs symbol. En gul lagerkrans lades till den ursprungliga vita flaggan med tre gröna horisontella linjer, vilket idag är en ikonisk bild för alla Bajen-fans.

Supportrarna och bildandet av Bajen Fans-föreningen

Bajen Fans, en oberoende förening skapad av supportrar 1981, har spelat en avgörande roll i att forma klubben till vad den är idag. Fansen, kända som ‘Bajen fans’, är kända för sitt passionerade stöd och sin kärlek till klubben.

Bajens ursprung

Det var under en turné i Storbritannien 1946 som Stickan Andersson för första gången kallade Hammarby för ‘Hammarbay’, ett namn som snabbt blev kärt bland supportrarna och förkortades till ‘Bajen’. Detta namn har fastnat och blivit synonymt med klubben.

Historikernas meningsskiljaktigheter om grundandet

Trots att det finns viss oenighet bland historiker angående Hammarby IF:s exakta grundande datum, är det allmänt accepterat att föreningen har sina rötter i slutet av 1800-talet. Detta ger klubben en historia fylld av tradition och stolthet.

Kända idrottsprofiler kopplade till Hammarby IF

Några av de mest framstående idrottsfigurerna som har en koppling till Hammarby inkluderar Pia Sundhage och Lennart Skoglund. Deras framgångar både på och utanför planen har bidragit till Hammarby IF:s anseende som en plantskola för talanger.

Klubbens kulturella inverkan

Hammarby IF och dess supportrar har haft en betydande inverkan på den svenska idrottskulturen. Den gemenskap och identitet som Bajen-fansen har skapat är unik och bidrar till en stark samhörighetskänsla.

Att Hammarby IF kallas för Bajen är en hyllning till klubbens historia och dess fans. Smeknamnet Bajen är en lekfull förvanskning av ‘Hammarby’ som skapades av Stickan Andersson under en turné i Storbritannien 1946. Denna benämning har sedan 1970-talet blivit en del av klubbens identitet och är idag en kär term bland supportrar och spelare lika.

POÄNGSTÄLLNING ALLSVENSKAN

FÖRFATTARE